davanje krvi ivana rodić
Foto: Alo/EPA

Ivana Rodić iz tog instituta posebno ukazuje da je važno da se nastavi odziv građana da daju krv, jer su sve krvne grupe na minimumu i da je potrebno vreme da bi rezerve postale stabilne stabilne.

Ivana Rodić je podsetila da je 1.500 jedinica krvi potrebno mininalno na nedeljnom nivou, a da je  u poslednje tri sedmice prikupljano od 1.000 do 1.200 jedinica krvi. Zbog toga je, apelovala, veoma važno da se dobar odziv građana, 295 ih je juče dalo krv, nastavi, jer su potrebne dve, tri pa čak i četiri nedelje da bi rezerve krvi došle na stabilan nivo.

Takođe, naglašava da su sve krvne grupe na minimumu, da je malo bolja situacija je sa B pozitivnom i AB pozitivnom krvnom grupom.

"Pre svega obratili smo se sa pozivom svim građanima koji su zdravi, a u starosnoj dobi od 18 do 65 godina i koji mogu da daju krv. Jako je važno da u ovom trenutku svi oni koji mogu da daju krv pokažu i solidarnost i empatiju, jer ako ne budemo imali 1.500 jedinica na nedeljnom nivou moramo preći na drugi režim rada koji podrazumeva zbrinjavanje hitnih stanja i hitnih slučajeva, a onda operativni programi sporadično ili u potpunosti moraju biti odloženi", upozorila je Rodićeva.

ivana rodić

Foto: Printscreen/RTS

 

 

Krv mogu dati sve zdrave osobe od 18 do 65 godina, a što se tiče muškaraca od prethodnog davanja je neophodno da prođe 12 nedelja, a za žene 16.

Gde se može dati krv

Institut radi svakog radnog dana od 7 do 19 časova i subotom od 8 do 15. Danas su tri mobilna tima na terenu, u Novom Pazaru u domu Omladine od 9 do 14 časova, u Valjevu u Crvenom krstu od 9 do 15 časova.

Transfuziološki autobus je i u Vladimircima ispred Konaka od 9 do 14 časova.

"A za sve naredne dane ja pozivam sve građane da pogledaju raspored ekipa na našem sajtu, na našim društvenim mrežama. Da nas prate, da izaberu lokaciju koja je najbliža mestu gde se kreću jer će tako izgubiti najmanje vremena", poručila je Rodićeva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading