RETKO OSTAJU POSLEDICE Pet pacijenata na Infektivnoj klinici KCV zbog virusa Zapadnog Nila
Alo/Privatna arhiva

Kako je rekao profesor Preveden, "bolest se javlja obično sredinom jula pa do kraja avgusta, kada su velike temperature, zbog boravka ljudi u prirodi, velike vlage, pogodnih staništa za komarce i kada se virus dovoljno namnožio u komarcima.

  - Osobe koje su starije od 60 godina koje već boluju od nekih drugih bolesti osetljivije su za težu formu bolesti. Kada govorimo o lečenju, specifične terapije nema, zasad nema ni vakcine. Primenjuju se nespecifične mere lečenja poput terapije antiinflamatornim, antiedematoznim lekovima koje pomažu da se bolesnik oporavi i obično treba od dve do tri nedelje oporavka u bolnici, a nakon toga i jedan period kućnog oporavka. Retko ostaju posledice poput glavobolje, smanjene koncentracije i slično koje se i inače javljaju kod upala mozga - rekao je Preveden za Jutarnji program Radio Novog Sada.

Kako kaže "zaraženog komarca ne možemo prepoznati golim okom, već detaljnijim, recimo mikroskopskim pregledom, ali treba znati da većina komaraca ipak nije zaražena virusom Zapadnog Nila.

Prvi simptomi za najviše 14 dana

- Bolest se prenosi krvlju, ubodom, insekt sisajući krv prenosi zarazu u krv domaćina, to jest čoveka. Nakon nekoliko dana, najviše 14, javljaju se simptomi bolesti koji se ispoljavaju kao povišena temperatura, glavobolja, mučnina, slabost, malaksalost i retko povraćanje - izjavio je profesor Preveden.

Bolest može da se završi kao groznica, što je blaži oblik. Mnogo ozbiljnija, neuroinvazivna forma bolesti, koja se javlja u manje od 1% zaraženih osoba, ispoljava se znacima upale mozga odnosno moždanih ovojnica: glavoboljom, povraćanjem, ukočenim vratom, temperaturom, poremećajem svesti, otežanim hodom i dezorijentacijom.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading