kazne za uzrpatore plaže
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Uzurpiranje plaže, omraženu naviku turista iz celog sveta među kojima su prednjačili naši građani koje nije mrzelo da u cik zore trče do obale kako bi ostavili peškir i zauzeli prve redove, od juče kažnjavaju i Crnogorci. Kako su naveli iz lokalne uprave Tivta, ostavljanje peškira fizička lica koštaće 100, a pravna čak 7.000 evra.

Naravno, druga kazna odnosi se na vlasnike restorana i kafića koji zakupe deo, a otmu celu plažu.

Sudeći po sličnim merama i na drugim Srbima omiljenim destinacijama, ovog leta svuda ima previše peškira i premalo ljudi.

U Hrvatskoj u dalmatinskom mestu Gradac svakog jutra komunalci uklanjaju sve što nađu na plažama, a u Novom Vinodolskom za ostavljanje peškira, plastičnih boca i drugih „rekvizita“ propisane su kazne od 80 do 200 evra, za pojedince, odnosno 1.300 evra za pravna lica.

Osim požara, u Grčkoj bukti inicijativa da se građanima vrate besplatne plaže iza koje stoji udruženje građana „Pokret peškira“ sa Parosa. Da je reč o ozbiljnim namerama da se jednom zasvagda obračuna sa rezervisanjem plažnih mesta, dokazuje i to što je nova tužiteljka Vrhovnog suda Džordžija Adelini već naložila lokalnim vlastima da striktno poštuju zakon.

„Zabrinuti smo zbog bezakonja od strane kompanija koje eksploatišu delove plaža i samovoljno zauzimaju zajednički prostor ležaljkama i suncobranima, daleko iznad granica predviđenih koncesionim ugovorima koje su potpisali. Branimo pravo građana i posetilaca našeg ostrva da imaju besplatan pristup plažama koje volimo. Grčko leto je deo naše duše, deo je našeg identiteta: ne dozvolimo nikome da nam ga oduzme - stoji u opisu ovog pokreta na društvenim mrežama“, objavio je portal.gr. i dodao da je ovaj potez sasvim opravdan i da bi bilo logično da ovog leta bude neometan pristup plažama.

Gradonačelnica Stintina: Rampa za peškire, odneše nam sav pesak

Protiv turista i njihovih peškira digli su se i u Italiji. U različitim regijama preduzimaju različite mere, ali razlog koji je navela gradonačelnica mesta Stintino na Sardiniji, Rita Valebela, mnoge je nasmejao.

- Broj turista smo ograničili na 1.500 dnevno, karta košta 3,50 evra. Osim toga, ovde su zabranjeni peškiri. Mogu da se koriste samo prostirke ili drugi predmeti za ležanje za koje se pesak ne lepi, jer smo izgubili toliko peska zbog peškira za plažu - rekla je za CNN Valebela i dodala da su zbog „erozije peska“ na plažama zabranjeni psi, kao i pušenje.

Rat uzurpatorima plaže objavili su i u Španiji, pre svega u gradovima Algarobo, Velez Malaga i Toroks. Kupači koji porane na plažu i ostave suncobrane biće kažnjeni sa 300 evra. Kako su preneli lokalni mediji, ovi gradovi su sledili primer iz okoline Valensije, gde za isto delo vlasti mesta Kuljera, Oropesa i Kalpa primenjuju strože kazne koje dostižu 3.000 evra.

Na ovakav potez Španci su se odlučili posle brojnih pritužbi stanara i kupača koji su besni zbog svakodnevnih prizora - prvi redovi „njihovih“ plaža satima su zauzeti peškirima, ležaljkama i suncobranima iako vlasnika nema ni na vidiku.

Da je đavo odneo šalu, moglo se videti u Toroksu, gde poslednjih dana policajci patroliraju plažom i satima uklanjaju ostavljene predmete za „rezervaciju mesta“. Ako žele da ih vrate, vlasnici moraju da plate od 30 do 50 evra, u zavisnosti od lokacije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading