vatrogasci
Foto: Privatna arhiva/MUP Republike Srpske

Kako pišu grčki mediji, nakon što se situacija malo smirila, pojedinci su počeli da se vraćaju kućama kako bi videli šta je ostalo od kuća, dvorišta i sve imovine koju su ostavili za sobom ne bi li spasli goli život.

- Dok su eksplozije odjekivale, mnogi su pobegli i zaboravili da zaključaju svoje kuće - rekao je Makis Nasijadis, ističući da je grad pretrpeo veliku štetu iako je nekoliko kilometara udaljen od vojnog skladišta.

Kako prenosi televizija Ert, na sreću, niko nije povređen u incidentu, a požar je stavljen pod kontrolu, zahvaljujući akciji u kojoj je angažovano 90 vatrogasaca sa četiri grupe vojne pešadije, 31 vozilo, pet aviona i jedan helikopter.

Kako je za Alo! rekao Davor Vidović, pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, juče, u petak, naši heroji imali su mali predah.

vatrogasci

MUP Republike Srpske

 

- Mi delujemo po nalogu civilne zaštite Grčke, a od jutros nismo imali nalog za pokretanje, iako smo bili spremni. Trenutno nema potrebe za našim angažovanjem, temperatura je nešto niža i samim tim grčki vatrogasci uspevaju sve da ugase svojim resursima. Dok je tako, mi redovno pregledamo i proveravamo svoju opremu, kako bismo mogli da je upotrebimo ako bude potrebno, jer kada su visoke temperature u pitanju nikad se ne zna šta može da se desi. Najmanja varnica uz jak vetar može da napravi veliki problem i od malog požara da napravi veliki, tako da nema opuštanja.

Mnogi koji se sećaju stravičnih slika koje su sa Evije stizale pre dve godine, kada su ovi momci učestvovali sa zemlje i suzbijali vatrene divove od 20, 30 i više metara, pomislili su da sadašnja situacija nije strašna, jer je vatra „samo“ dva-tri metra visoka. Ipak, Vidović kaže da je to daleko od istine.

vatrogasci

MUP Republike Srpske

 

- Pre dve godine na Eviji nije bilo letelica koje su dejstvovale, tako da je sve bilo mnogo problematičnije, sve je bilo na vatrogascima koji su sa zemlje dejstvovali. Sada je drugačiji teren, a dostupni su i avioni koji umnogome pomažu - kaže on, i dodaje da to što fotografije sa lica mesta ne deluju dramatično kao one sa Rodosa ne znači da se ništa ne dešava.

Inače, naši heroji smešteni su u vojnu bazu u Volosu, domaćin se, kažu, potrudio da imaju sve što im treba.

- Puno znači krevet i tuš pre svega, da možemo da funkcionišemo normalno. Poneli smo dovoljno hrane za sedam dana, svu opremu. Svi smo zdravi, vodimo računa o svojoj bezbednosti i spremni smo da pomognemo gde god bude potrebno - zaključuje Vidović.

Svi stali u Izložbeni centar

U Nea Anhijalosu obalska straža je preduzela ukrcavanje građana na privatne čamce, koji su se okupili u luci. Građani su odvedeni u Lučku kapetaniju Volos, a zatim su smešteni gradski Izložbeni centar. U tom prostoru smešteno je više od 1.000 ljudi.

Šumski požar je najveći napor

Bivši komandant vatrogasne brigade Miloš Majstorović izjavio je da je svaki otvoreni plamen potencijalni izazivač požara i da je neophodno slušati stručne službe i napustiti prostor koji je potencijalno opasan, ukoliko je to neophodno.

- Kod šumskih požara, pre svega je veliki fizički napor koji ulažu momci na ekstremno visokim temperaturama, gde može doći do nekih drugih poremećaja u zdravstvenom stanju pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica, što može da ga omete u daljem radu ili da izazove neke druge neželjene posledice poput pada - objasnio je on.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading