Halkidiki goreo, turisti bezbedni: Zapalilo se rastinje na placu na Sitoniji, vatrogasci brzo reagovali
Foto: Printscreen

To zasad ne može da se kaže za požar koji je izbio u selu Vurvuru, koji još uvek nije obuzdan. Navodi se da je kod Agios Nikolaosa vatra izbila malo posle 14 časova i da su tamo upućena 22 vatrogasca sa 11 vozila, a tamo je angažovan i avion za gašenje požara.

Kako navode i mediji i turističke agencije, svi turisti su bezbedni. Grčka državna televizija ERT objavila je ranije na svom sajtu da je odlučnom i pravovremenom intervencijom vatrogasaca pod kontrolu stavljen požar koji je oko podneva izbio u travom obraslom području na Sitoniji, a izgleda da je taj požar izbio između letovališta Metamorfozis i Nikiti.

U požarima širom Grčke, koje pojačavaju jaki vetrovi i temperatura viša od 40 stepeni Celzijusa, u četvrtak su nastradale još dve osobe, čime se broj poginulih u požarima popeo na pet. Vatrogasci su saopštili da je do sada tokom godine bilo više od 500 šumskih požara širom zemlje.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da Grčka treba da preduzme više koraka u borbi protiv klimatskih promena nakon što su Grčku pogodili šumski požari.

Halkidiki goreo, turisti bezbedni: Zapalilo se rastinje na placu na Sitoniji, vatrogasci brzo reagovali

Foto: EPA/ROBERT GHEMENT

 

- Naša zemlja bi trebalo da preduzme više koraka... da bude spremna da ublaži, koliko je to moguće, efekte stvarnosti koju mi već počinjemo da osećamo, a to bi moglo imati dramatične efekte na mnoge različite aspekte našeg ekonomskog i društvenog života - istakao je Micotakis. 

Inače, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da je završena era globalnog zagrevanja, te da je počela „era globalnog ključanja“.

Najtopliji jul za 174 godine merenja

Usred velikih toplotnih talasa, praktično je izvesno da će jul ove godine biti najtopliji ikada zabeležen mesec u svetu od kada se rade takva merenja, navode naučnici. Prema analizi nemačkog Univerziteta u Lajpcigu, utvrđeno je da će u julu 2023. biti oboreni toplotni rekordi jer se predviđa da će prosečna temperatura u ovom mesecu na globalnom nivou biti oko 1,5 stepeni Celzijusa iznad one iz predindustrijskog perioda. Pojedini naučnici veruju da bi jul ove godine mogao biti najtopliji mesec u proteklih 120.000 godina, dodaje Bi-Bi-Si.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading