česma vrućina
Foto: Alo/Aleksandar Nalbantjan

U jeku neverovatnog topotnog talasa ovaj jul je sigurno najtopliji mesec otkako se meri vreme i iako je ostalo još nekoliko dana veruje se da će oboriti rekord postavljen 2019. godine, tvrde naučnici. Neki od njih smatraju da je ovo najtopliji mesec u poslednjih 120.000 godina, a taj rapidni skok temperature povezan je sa korišćenjem fosilnih goriva i deo je klimatskih promena za koje je kriv čovek, piše BBC.

- Nakon najtoplijeg juna otkako se meri vreme i serije ekstremnih vremenskih događaja, koji uključuju toplotne talase u Evropi, Severnoj Americi i Aziji, kao i šumske požare u Kanadi i Grčkoj, podaci Kopernikus servisa za klimatske promene pokazuju da su prve tri nedelje jula već oborile neke značajne rekorde. Mesec je počeo obaranjem rekorda u globalnoj srednjoj temperaturi vazduha četiri dana za redom, od 3. do 6. jula. Svaki dan nakon toga bio je topliji od prethodnog rekorda od 16,8 stepeni, koji je postavljen 13. avgusta 2016. Najtopliji dan bio je 6. jul, kada je prosečna srednja globalna temperatura bila 17.08 stepeni, a dan pre i posle temperature su bile sam 0,01 stepen niže. Tokom prve i treće nedelje meseca temperature su prevazišle temperature 1,5 stepeni više od onih u preindustijskom periodu, što je granica postavljena Pariskim sporazumom – navodi se u saopštenju Kopernikus servisa za klimatske promene.

- Obaranje temperaturnih rekorda deo je globalnog trenda drastičnog skoka temperatura. Antropogene emisije su glavni razlog tog skoka. Malo je verovatno da će rekord postavljen za jul ostati usamljen do kraja godine jer vremenske prognoze ukazuju da će i dalje globalne temperature biti daleko iznad proseka – rekao je Karlo Buontempo, direktor Kopernikus servisa za klimatske promene.

Dok je definitivno jasno da su temperature u julu značajno veće nego bilo kad otkako se prate i beleže vremenske prilike, što je oko 150 godina, pojedini naučnici smatraju da su temperature više nego pre nekoliko desetina hiljada godina. Za te podatke i merenja temperature oni koriste vazduh zarobljen u ledu na polovima, po sedimentima u okeanima… Zahvaljujući tim podacima, oni veruju da je planeta poslednji put bila ovako vrela pre 120.000 godina, kada je nivo mora i okeana bio 8 metara viši nego dana.

- Ne samo da će ovo biti najtopliji jul, već će biti najtopliji mesec po apsolutnim globalnim srednjim temperaturama. Možda moramo da pogledamo hiljadama, pa čak i desetinama hiljada godina unazad da nađemo slične temperature na našoj planeti – saopštio je dr Karsten Haustejn sa Univerziteta u Lajpcigu, navodi BBC.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading