crkva
Foto: Alo/Foto: Dejan Briza

Mnogi narodni običaji vezuju se baš za ovaj praznik. Budući da je Aranđelovdan ceo posvećen dobroti i davanju, na ovaj dan svi posebno treba da se setimo naših bližnjih, a posebno siromašnih.

Svi poslovi strogo zabranjeni

Da su svi poslovi strogo zabranjeni, nismo rekli mi, već tako nalažu običaji! Gavrilo je prvi uz arhangela Mihaila koji je predvodnik vojske anđela i sila dobra.

Zbog toga se veruje da na današnji dan treba odmoriti i da ne treba raditi za sebe ili novac, ali da je ovo najbolje vreme za otpočinjanje kakvog dobrotvornog rada.

U pojedinim krajevima naše zemlje letnji Aranđelovdan slave čobani. Od Aranđlovdana, pa sve do Ćirilovdana 28. jula nastaju najtopliji dani u godini, te se ti dani nazivaju Gorešnjaci. Sveti arhangel Gavrilo poznat je i kao volujski svetac.

Molitva

Sveti Arhangele Gavrilo, koji donese neizrečenu radost sa neba Prečistoj Djevi, ispuni radošću i veseljem srce moje gordošću ispunjeno. O veliki Arhangele Božiji Gavrilo, ti si blagovestio Prečistoj Djevi Mariji začeće Sina Božijeg. Objavi i meni grešnom strašni dan moje smrti i umoli Gospoda Boga za moju grešnu dušu, da bi mi oprostio moje grehe; da me ne zarobi lukavi demon i ovlada mnome. O veliki Arhangele Gavrile! Sačuvaj me od svih nevolja i svih bolesti, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading