rodos
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

U ovim letovalištima ima i srpskih putnika, a o tome koje su im opcije na raspolaganju i šta uraditi, govorili su danas u emisiji "150 minuta" televizije Prva, Aleksandar Seničić ispred Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta i doktor Vladimir Cvetković sa Fakulteta za bezbednost.

Oni su se najpre osvrnuli na srpske turiste, kojih je samo na Rodosu oko 30.

"Imali smo oko 30-ak naših putnika u regiji zahvaćenoj požarom. Oni su uspešno evakuisani, neki su se juče i vratili, na svoje insistiranje, podsredstvom turističkih agencija. Ostali su na severu ostrva, gde nema velikih problema i sve normalno funkcioniše, dobili su zamenski smeštaj. Što se tiče Krfa tamo je požar skoro potpuno ugašen, dok je na Eviji požar oko 150 kilometara udaljen od mesta gde su naši turisti", rekao je Seničić i istakao da su turističke agencije pokrile vanredne troškove srpskih turista usled požara, kao i da zbog toga, agencije ne mogu vratiti ljudima novac koji su prethodno uplatili.

Kako objašnjava dalje Cvetković, požari mogu biti prouzrokovani visokim temperaturama, ali i ljudskim nehatom i nepažnjom, a takođe se mora uzeti u obzir da mogu biti i podmetnuti. Takođe, on dodaje i da turisti mogu otkazati odmor koji su planirali, međutim, kako u Grčkoj nije proglašeno vanredno stanje, ne može im biti vraćen novac.

"Ne postoji osnovna zakonska osnova, a to je da je proglašeno vanredno stanje u toj državi, što sada nije slučaj. Sve funkcioniše normalno i mi zato ne možemo izvršiti povraćaj novca od hotelijera i prevoznika, pa samim tim ne možemo vratiti novac ni putnicima", priča Cvetković.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading