amss flota
Foto: Privatna arhiva/AMSS

Kako bismo što pre stigli do željene destinacije, često zanemarujemo važna pravila bezbedne vožnje verujući da se nezgode dešavaju nekom drugom.

Međutim, stаtistika je neumoljiva i pоkаzuјe dа sе nајvеći brој sаоbrаćајnih nеzgоdа dеšаvа upravo u letnjim mesecima, kada se povećava broj učesnika u saobraćaju a samim tim i broj saobraćajnih nezgoda. Zbog toga podsećamo na najvažnije preporuke za bezbednu i odgovornu vožnju i komforan dolazak na svoje odredište:

- Pre svega krenite ispravnim automobilom na put, i obavite obaveznu kontrolu tehničke ispravnosti vozila pre polaska.

- Krenite odmorni i usput se redovno odmarajte na svaka dva sata vožnje.

- Ne ulazite u automobil koji je stajao na suncu i obavezno ga provetrite pre polaska.

- Ukoliko koristite klima uređaj, unutrašnja temperatura treba bude do 7 stepeni niža od spoljašnje.

- Vežite se! Koriste propisno pojaseve za vezivanje kao i dečija sedišta.

- Tokom puta u pauzama pijte dosta tečnosti i nikako ne konzumirajte alkohol.

- Veoma važno je da u pauzama nikada ne ostavljate decu ili kućne ljubimce u kolima, jer čak i najkraći intervali često mogu biti fatalni.

- Isplanirajte unapred najbolju rutu za destinaciju na koju ste krenuli na odmor, a tu AMSS tradicionalno pomaže vozačima, pozivom broja 1987 ili +381 11 333 1200 ukoliko pozivate iz inostranstva. Dodatno, ako želite da proverite stanje na graničnim prelazima, to lako možete učiniti putem uživo kamera na sajtu Auto-moto saveza Srbija.

- Neretko se dešava da vozači u želji da što pre krenu na put zaborave neku od svojih isprava. Zbog toga savetujemo da pre polaska proverite da li posedujete sva međunarodna dokumenta, međunarodnu dozvolu, zeleni karton i dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu kao i TAG uređaj, jer brzi prolazak kroz naplatnu rampu u vreme turističke sezone podrazumeva značajnu uštedu u vremenu.

- Obavezno obezbedite putno zdravstveno osiguranje! Polisa Putnog zdravstvenog osiguranja, ukoliko je ugovoreno, pokriva troškove medicinskih usluga na odmoru u inostranstvu, bilo da je reč o ambulantnom ili bolničkom lečenju, neophodnim lekovima, zavojima i medicinsko tehničkim pomagalima ili neophodnoj dijagnostici do ugovorene obaveze. Više informacija o medicinskoj pomoći koju pokriva polisa Putnog zdravstvenog osiguranja AMS Osiguranja možete pronaći na njihovom sajtu, dok kupovinom polise na webshop-u, ostvarujete 30% popusta.

- Savet koji ne smete da zanemarite jeste da u svoju “to do” listu dodate kupovinu paketa pomoći na putu Auto-moto saveza Srbija. AMSS paketi ne pokrivaju samo teritoriju Srbije, već i kontinentalni deo Evrope, dok u zavisnosti od destinacije na koju putujete ili vaših potreba, možete birati između Super članskog paketa, Premium Srbija i Premium Evropa paketa. Cene ovih paketa, u zavisnosti od pogodnosti za koje se odlučite, kreću se od 2.700 do 6.750 RSD godišnje na AMSS webshop-u, a dobra vest je da pogodnosti, pored AMSS članova, mogu koristiti i članovi porodičnog domaćinstva sa iste adrese prebivališta.

- Ako se nezgoda ipak dogodi baš Vama, i ukoliko se pojavi bilo kakva potreba za pomoć na putu ili informacijama, naš savet je da obratite isključivo Operativnom centru AMSS na broj 1987, ili +381 11 333 1200 ukoliko pozivate iz inostranstva.

Uživajte i u putovanju i u svom letovanju!

Srećan put!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading