SPorazum između Puteva Srbije i Hrvatskih autocesta
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovao je juče potpisivanju Memoranduma o poslovnoj saradnji između „Puteva Srbije“ i „Hrvatskih autocesta“, kojim će biti omogućena integrisana naplata putarine na auto-putevima kroz dve zemlje, i rekao da će od septembra vozači iz Srbije i Hrvatske prolaziti naplatne rampe u obe zemlje bez čekanja.

Memorandum je ispred „Puteva Srbije“ potpisao generalni direktor tog javnog preduzeća Zoran Drobnjak, dok je ispred „Hrvatskih autocesta“ dokument potpisao direktor te kompanije Boris Huzjan.

saradnja između Puteva Srbije i Hrvatskih autocesta

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

 

Potpisivanju Memoranduma prisustvovao je ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov.

- Mi smo početkom jula pokrenuli proces integrisane naplate između Srbije i Severne Makedonije i već imamo fantastične rezultate. Preko 12.000 prekonfiguracija, a svakog dana imamo oko hiljadu novih koji vrše prekonfiguraciju. Od septembra meseca ćemo imati to i sa Hrvatskom, tako da će svi oni koji imaju srpske tagove moći da bez ikakvih problema prolaze rampe u Hrvatskoj, a oni koji imaju hrvatske tagove moći će da prolaze rampe u Srbiji bez čekanja - rekao je Vesić na konferenciji za štampu nakon potpisivanja Memoranduma.

On je dodao da ovakvi projekti dokazuju da Srbija i Hrvatska zajednički mogu da rešavaju probleme, kreiraju budućnost i izrazio uverenje da će i u budućnosti dve zemlje raditi na novim zajedničkim projektima.  

- Kada sam u januaru bio u Briselu i razgovarao s evropskom komesarkom za transport i predstavio model integrisane naplate, ona mi je rekla da tako nešto nemaju u Evropskoj uniji i da im to treba. Evo možemo i mi u našem regionu da uradimo nešto što očigledno i bogatiji od nas ne mogu da urade i da oni nauče nešto od nas - rekao je Vesić.    

saradnja između Puteva Srbije i Hrvatskih autocesta

Alo!

 

Dodao je da u Srbiji postoji oko 700.000 korisnika elektronskih tagova za naplatu putarine.

- Ima ih više nego onih koji plaćaju putarinu u kešu, ali kao što možete da vidite na naplatnim rampama, nikada nemate gužvu gde su elektronski tagovi, a uvek je gužva, pogotovo leti, tamo gde se plaća gotovinom. Što samo govori o tome koliko je brže i bolje koristiti elektronski tag - naveo je Vesić. Dodao je da je želja Vlade Srbije da ovom regionu ukinemo sve barijere koje je moguće ukinuti.

- Mislim da zajedno možemo da rešimo mnoge probleme, da uređujemo svoje odnose i da omogućimo ljudima da komforno putuju kroz obe zemlje - zaključio je Vesić.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov je istakao da je saradnja između Srbije i Hrvatske važna, a posebno u rešavanju konkretnih problema.     

Dodao je da se počinje od rešavanja nekih na prvi pogled manje važnih problema, poput integrisane naplate, koji su zapravo jako značajni običnim ljudima.

Žigmanov je istakao da će na ovaj način protok usluga, robe i ljudi biti olakšan.      

Generalni direktor Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak istakao je da će potpisani memorandum omogućiti ne samo jedinstven sistem naplate kroz Srbiju i Hrvatsku, već i nastavak saradnje srpske i hrvatske kompanije.  

Direktor „Hrvatskih autocesta“ Boris Huzjan rekao je da potpisivanje sporazuma označava početak važne saradnje između „Puteva Srbije" i „Hrvatskih autocesta“. - Ovaj sporazum ne znači samo interoperabilnost sistema naplate, već puno više - rekao je Huzjan, i dodao da će na ovaj način i hrvatska i srpska kompanija imati prilike da jedna od drugoj prenesu znanje i iskustvo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading