DO KRAJA LETA OD 30 DO 50 TROPSKIH DANA Kratkotrajno osveženje stiže u petak, nakon toga se vraća vreo talas
Foto: Alo/Tanjug

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović kaže za da se izveštaj Svetske meteorološke asocijacije odnosi na globalnu, tj. srednju temperaturu planete, a da visoke temperature kod nas nisu iznenađenje.

- Negde posle onih kiša i onog zaista kišovitog perioda koje smo imali u maju i junu, bilo je očekivati ovaj sušni i topliji period - rekao je Mihajlović i dodao da je reč o izmenjenim klimatskim uslovima.

On dodaje da to ne treba da nas brine, ali je važno da sve aktivnosti prilagodimo tome.

- I jedna i druga pojava i ekstremne padavine i visoke temperature su deo istog procesa globalnog porasta temperature. To utiče i na sposobnost atmosfere da primi više vlage i na taj način se dešavaju i ekstremne padavine - rekao je Mihajlović.

Dodaje i da sada duže traju ti tzv. “toplotni talasi“.

- Poređenje radi, sedamdesetih godina smo imali godine kada je bilo registrovano svega nekoliko dana sa maksimalnom temperaturom preko 35 stepeni. Dakle, sredinom sedamdesetih koji je negde bio možda i najhladniji period. Nakon toga, imali smo dalje poraste. Sada 35 stepeni i nije neka velika vest - kaže Mihajlović.

Objašnjava da na ekstremno visoke temperature u svetu utiče zagrevanje okeana.

- To negde utiče na celokupnu globalnu cirkulaciju, s obzirom da i same prognoze za duži period se baziraju na proučavanju tih globalnih fenomena i samog kretanja, zagrevanja okeana, s obzirom da voda ima mnogo veći toplotni kapacitet i zadržava mnogo više toplote, koje onda kasnije predaje atmosferi u kontaktu sa atmosferom - rekao je Mihajlović.

Na Srbiju utiče topao vazduh sa severa Afrike

Što se tiče Srbije, kod nas stiže topao vazduh sa Mediterana, tj. iz severne Afrike.

DO KRAJA LETA OD 30 DO 50 TROPSKIH DANA Kratkotrajno osveženje stiže u petak, nakon toga se vraća vreo talas

Alo

 

- Taj priliv toplog vazduha, zadržavanje tople vazdušne mase, izostajanje nekih dubljih procesa na Atlantiku, koji bi onda taj topao vazduh izmestili dalje i zadržavanje te tople vazdušne mase utiče i na porast, ne samo maksimalne, nego smo videli i minimalne temperature - kaže Mihajlović.

Kratkotrajno osveženje u petak

Što se tiče temperatura u narednom periodu, Mihajlović kaže da nas očekuje kratkotrajno osveženje, pad temperature za nekih pet do osam stepeni već u petak.

- I to bi donekle spustilo maksimalnu temperaturu da kažemo na prijatnih 30-32 stepena. Nakon toga, opet jedan porast temperature. Generalno, tokom cele druge dekade, dakle negde do 20. jula, bismo imali ovako visoke temperature između 34 i 38, u pojedinim danima i do 40 stepeni, a negde u poslednjih desetak dana jula nešto niže temperature, ali i dalje one letnje, dakle između 30-35 stepeni - rekao je Mihajlović.

U noći između četvrtka i petka biće uslova i za kratkotrajne lokalne pljuskove, uz jak vetar, ali ništa neuobičajeno za ovaj period.

- Nakon toga opet sedam do 10 dana bez padavina i generalno dakle do kraja jula ne bi imali neke obilne padavine kao što smo imali u prethodna dva meseca - kaže Mihajlović.

Tokom leta se očekuje 30 do 50 tropskih dana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading