solun reportaža
Foto: Alo/Alo!/Aleksandar Nalbantjan

Prilikom posete drugoj zemlji, najbolji način da je upoznamo jeste kroz njihovo stanovništo ili tradicionalnu hranu. Alo! redakcija je pri poseti Solunu, drugom najvećem gradu u Grčkoj posle Atine, rešila da prošeta kroz čuveni trg Aristotel, proba ukusnu hranu na preporuku lokalaca, uporedi cene sa Srbijom i otkrije zašto je upravo giros tako čuven.

Jedna od najvećih i najznačajnijih luka Balkana, kao i sajamski centar, Solun je oduvek bio privlačan turistima. Poznat po šopingu i pristupašnim cenama, ovaj grad je našim turistima jedna od omiljenih destinacija u zemlji kolevci demokratije i filozofije.

solun reportaža

Alo!/Aleksandar Nalbantjan

 

U samom centru ono što se izdvaja jeste čuveni trg Aristotel, nazvan po filozofu i naučniku sa Halkidikija. To je mesto koje vrvi od lokalnog stanovništva i turista, sa velikom promenadom za šetnju koje okružuju prodavnice - kako one sa ekskluzivnom robom, tako i one za svačiji džep - kao i uvek puni kafići.

Dok smo se kretali ka plaži i brodskom pristaništu, upitali smo nekoliko Grka da nam preporuče najbolju hranu i jednoglasno smo dobijali odgovor da moramo probati giros u restoranu brze hrane "Aristotel". Uzeli smo standardni giros, sa svim salatama i neizbežnim cacikijem, i moramo priznati da je zaista preukusan.

solun reportaža

Alo!/Aleksandar Nalbantjan

 

Dva velika i sočna girosa, malo ispod 10 eura, nisu mnogo skuplja od onih u Beogradu, i porcija je dovoljna da nas zasiti, ali i da poželimo još.

- Imamo puno turista iz Srbije- rekla je prodavačica.

- Uglavnom probaju giros, po kome smo prepoznatljivi, ali žele da probaju i druge stvari sa menija, poput slatkiša. Giros vole i turisti, ali i Grci, jer se brzo sprema, i bogat je ukusima od najboljeg mesa do svežeg povrća.

solun reportaža

Alo!/Aleksandar Nalbantjan

 

- Srpski turisti su slični Grcima, zbog pozitivne energije i prijateljski su nastrojeni - nastavlja ona i dodaje da se na ulicama Soluna pored engleskog često može čuti i upravo srpski jezik.

Drugi najveći grad u Grčkoj

Solun je poznat po šopingu, ukusnoj hrani i jednom od najvećih luka: Cene su vrlo pristupačne, i iz tog razloga je ovaj grad jedan od najpopularnijih među srpskim turistima

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading