pijaca Čačak
Foto: Alo/Foto: RINA

Period suše, a zatim poplave uticale su na cene voća i povrća na srpskim pijacama. U odnosu na prošlu godinu one su više, a kupovna moć građana, kako kažu prodavci, poprilčno je slabija. Najviše se kupuje sezonsko voće i povrće, ali ne baš na veliko već na pola kilograma ili kilogram.

- Kad sam videla da je cena mlade šargarepe preko 200 dinara šokirala sam se. Slično je i sa ostalim voćem i povrćem. Nekada smo za 1.000 dinara mogli da kupimo pune kese na pijaci, sad mnogo manje, kaže za RINU Vesna Polomac iz Čačka.

pijaca Čačak

Foto: RINA

 

 

Kilogram paradajza može se kupiti za 100 do 200, nektarine za 120, breskve su 150 dinara, dok su maline i dalje na vrhu kad je u pitanju skupoća i koštaju 400 dinara po kilogramu. Višnje čija sezona polako prolazi koštaju oko 130 dinara.

pijaca Čačak

Foto: RINA

 

 

- Vidi se nestašica, ljudi manje kupuju. Samo ono što moraju, ni u čemu ne preteruju. Mi se trudimo da bez obzira na sve, iznesemo kvalitetne plodove na tezge. Neko ima svoje voćnjake i njive, neko robu otkupljuje od proizvođača. S obzirom na ulaganja u poljoprivredu proizvođaču je otkupna cena mala, a kupcu kad ponudite velika, kaže Vera Robajac koja već godinama ima tezgu na čačanksom pijacu.

pijaca Čačak

Foto: RINA

 

 

Iako su našim građanima ovogodišnje cene visoke, ništa bolje nije ni u regionu. Hrvatska je rekrder kad su u pitanju poskupljenja u odnosu na prošlu godinu. Tamošnje cene sezonsko voća i povrća skočile su od 80, pa čak i do 100 odsto.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading