Deda Savo Mihajlović
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen/ ben sedin

Među njima je bio i Đorđev deda Savo Mihajlović, koji je preživeo i nije hteo da napusti svoje mrtve ratne drugove.

Saopštenje prenosimo u celosti:

"Utihnuo je ovozemaljski život Đorđija Mihailovića. Otišao je među one neumrle koje je čuvao on i njegovi preci. Đorđije je bio treća generacija čuvara moštiju svetih srpskih ratnika koji su se neodustajno borili za slobodu, prošli albansku golgotu, jurišali gladni i bosi na neprijateljske bajonete, u nadi da će makar njihovo potomstvo živjeti u slobodi.

Deda Savo Mihajlović

Foto: Youtube/Printscreen/ Председник Р. Србије

 

 

Oni koji nijesu imali sreće da se vrate na svoje ognjište, ostali su na vječnoj straži na Zejtinliku, koje je skupljao i sahranjivao Đorđijev djed Savo, od Gorničeva do Bitolja, Kajmakčalana i Veternika, tragajći za poginulim ratnim drugovima, noseći njihove ostatke trošnog tijela da ih sahrani na Zejtinliku.

Dvije hiljade dobrovoljaca iz Boke Kotorske je pošlo u proboj solunskog fronta, vjerujući u slobodu kao najveći oblik ljudskog dostojanstva. Sa njima je bio i Savo Mihailović, koji je preživio i nije htio da napušti svoje mrtve ratne drugove, već je ostao da ih mrtve sakuplja na Zejtinliku i čuva njihove mošti do kraja života. Savo i njegov sin Đuro sahranjeni su na Zejtinliku kao čuvari srpskih ratnika koji su dali svoje živote u borbi za slobodu.

Treći čuvar Zejtinlika Đorđije Mihailović, posvetio je takođe i poslednje trenutke svoga života svetim srpskim ratnicima, vodeći svakodnevni razgovor sa njima. Svaki grob je znao napamet i ko leži pod humkom i njegovu biografiju. Ispredao je priče o ovim div junacima i tako ih vaskrsavao i približavao novim generacijama, koje je upoznaovao značajem njihove žrtve.

Đorđijeva šajkača i svakodnevni vojnički pozdrav ostaće u trajnom sjećanju svakog Srbina. Kao i njegova postojbina Boka Kotorska i selo Prijerade u Grblju, biće ponosni na njega i njegove predke koji su bili vjerni čuvari sjećanja na Zejtinliku."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading