Gračanica
Foto: Shutterstock/Printscreen/Shutterstock

Opojnog slatkastog mirisa i velikih, raskošnih, okruglih pupoljaka prepunih latica nanizanih u slojevima, božuri su već vekovima jedna od omiljenih cvetnih vrsta i jedan od najčešće biranih ukrasa doma.

Prema verovanju u Srba, cvetovi božura su isključivo bili bele boje sve do bitke na Kosovu, kada su iz zemlje natopljene krvlju kosovskih junaka nikli crveni božuri. 

Zbog navodne lekovitosti kosovskog božura, koja nikada nije do kraja istražena, bio je pred istrebljenjem. Verovalo se da leči epilepsiju, pa je zbog pohlepe i lakovernosti nemilosrdno čupan iz korena.

Kosovski inat!

Zemljište na kom rastu je krševito i ne deluje plodno, ali kosovskim božurima ne smeta da kao iz inata pokažu raskoš stabla i cvetova i purpurno crvene boje.

Legenda govori da je kosovski božur iznikao na Gazimestanu posle boja sa Turcima 28. juna 1389. godine, iz krvi srpskih junaka. I danas raste kao endemska vrsta samo na tom mestu, a cveta u maju i junu.

Čuva dom od zla i decu

Za ovaj prelepi i nama cvet sa posebnom simbolikom vezuje se puno toga.  Veruje se da koren božura privlači sreću, pa je poželjno gajiti ovaj cvet u svojoj bašti. Takođe, božur čuva i dom od zla. Osim što štiti porodicu i decu od negativne energije, za ovaj cvet se vezuje simbolika u ljubavnoj magiji.

U Kini se veruje da božur čuva brak

 Kinesko verovanje opisuje božur kao cvet koji pozitivno utiče na harmoničan brak žene i muškarca. 

U narodnoj medicini korišćen je kod grčeva i bolova

Koren božura u narodnoj medicini korišćen je za lečenje grčeva i to epileptičnih, kao i grčeva mokraćne bešike i bubrega, menstrualnih i grčeva kod dece, neuralgije, epilepsije, bronhijalne astme, bolesti jetre-žutice, hormonskih tegoba kod žena za vreme ciklusa...

UPOZORENJE: Cela biljka je otrovna a naročito cvet, pa se preporučuje veliki oprez prilikom branja. Alkaloid peregrinin, kojeg najviše ima u cvetu, izaziva simptome trovanja: glavobolju, tegobe s gutanjem hrane i pljuvačke, jake grčeve, nadražaj creva, poremećaj vida i neosetljivost nogu. Božur u trudnoći treba izbegavati u svakom obliku.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading