invazija zmija u Srbiji
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Jedna od posledica nedavnih poplava je i invazija zmija. Gmizavci su se pojavili u centru Leskovca, Beograda, Novog Pazara. Dugački primerci gmizavaca „krstarili su ulicom, odnosni krili su se u krošnjama drveća i, uprkos tvrdnjama stručnjaka da nisu otrovne, veoma su uznemirile građane“.

- Jasno se vidi kako se dugačka zmija penje uz drvo, to je šetalište u neposrednoj blizini SUP-a. Nimalo prijatno da se vidi. Veruje se da zmije nakon dugotrajnih kiša i poplava masovno izlaze na površinu, na suvo. Ako su ovako vidne u samom centru grada na betonu, ko zna koliko ih ima u malo zavučenijim mestima - komentarisali su za RINA Novopazarci.

Zoolog Meliha Hasanović je navela da je pojava velikog broja zmija na području Novog Pazara neuobičajena za ovaj period.

- Izazvana je velikom količinom padavina koje su protekle nedelje pogodile ovaj region - ocenila je Hasanovićeva, i dodala da zmije koje su se pojavile u centru Novog Pazara nisu opasne.

- Nije reč o otrovnicama, već o belouškama, zmijama koje vole vlažna staništa. Padavine i ovolika vlažnost koja je bila proteklih dana pogodovale su njihovom pojavljivanju - ocenila je ona, uz komentar da su zmije veoma bitne u lancu ishrane zbog regulisanja broja drugih životinja.

Simptomi ujeda otrovnice

Kako je navedeno na sajtu Orce, kod ujeda neotrovne zmije ostaju tragovi nizova igličastih zuba.

„Najčešće nema krvarenja, niti bilo kakvih drugih promena. Mesto ujeda treba oprati sapunom i vodom i dezinfikovati. Boleće, ali osim toga, neće vam biti ništa. U slučaju ujeda otrovnice, vidljive su dve ubodne ranice. Simptomi trovanja su: znojenje, opšta slabost, ubrzano disanje, dijareja, povraćanje i gubitak svesti. Tragovi ujeda obično krvare, javljaju se otok, utrnulost i crvenilo. Važno je pružiti sebi prvu pomoć i obratiti se lekaru koji će proceniti da li je potrebno da primite serum. Istisnite mesto ujeda do pojave sukrvice i obrišite višak otrova na koži. Ako možete, stavite hladnu oblogu na mesto ujeda i popijte vodu. Nemojte seći mesto ujeda, podvezivati ga, niti pokušavati da isisate otrov. Ne paničite, umirite se jer tako usporavate cirkulaciju i sprečavate da otrov putuje krvotokom. Zdravi ljudi u dobroj kondiciji, najčešće nakon prve pomoći i javljanja lekaru, nemaju komplikacije“, istaknuto je na sajtu Orce.

Hasanovićeva je apelovala na građane da ne ubijaju zmije.

invazija zmija u Srbiji

Foto: Printskrin

 

 

O invaziji zmija govorio je i Dejan Bisenić, koga godinama unazad žitelji Moravičkog okruga zovu kad se zmije pojave.

- Dešava se da se zmije često sakriju i u dečji krevetac ili kolica, jer ih privlači miris mleka. Ono što je jako važno jeste da se zmije ne diraju, jer one funkcionišu po principu „ne diram te, ni diraj me“. Pošto se tokom poslednjih dana zaista mnogo zmija pojavilo i telefon zvoni čak i pola noći, svuda gde mogu da stignem ja dolazim, ali ako ne mogu da dođem, reći ću vam šta da radite. Važno je ukoliko vidite zmiju da se smirite koliko možete i da ne paničite - rekao je Dejan.

Iako ne bi trebalo paničiti, retki su oni koji to ne čine kada vide gmizavca u dvorištu ili ne daj bože, kući, blizu sebe i članova svoje porodice. Instiktivno, mnogi će pobeći glavom bez obzira, ali ima i onih koji će pokušati da je uhvate i ubiju.

Kako navode na sajtu Orce, najbolje je udaljiti se bez naglih pokreta, zaobići zmiju u širokom luku i pustiti je da ide svojim putem.

Prema istom izvoru, u Srbiji živi 10 vrsta zmija, a za čoveka su opasne dve otrovnice - poskok i šarka.

„Zabluda je da su sve zmije s trouglastom glavom otrovnice, kao i da su sve šarene zmije šarke“, naveli su iz Orce i opisali sve vrste reptila koji mogu da se vide u Srbiji.

invazija zmija u Srbiji

Foto: Printskrin

 

 

Ne dirajte zmiju, odmah pozovite zoohigijenu

U slučaju da vidite zmiju, odmah pozovite službu komunalne zoohigijene, na brojeve telefona: 011/329-3099 (radnim danima od sedam do 22, vikendom od sedam do 15 časova (praznicima od osam do 13 sati).

Dežurni telefoni: 062/809-0334 (radnim danima od sedam do 15), 063/549-161 (radnim danima od 22 do 07, vikendom od 15 do 07).

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading