Devojčica iz Srbije nagazila na otrovnu ribu u Grčkoj
Foto: Alo/Foto: Shutterstock, ilustracija

Zbog napada ajkule na ruskog turistu, u Hurgadi su u junu gosti mogli da uživaju samo u plićaku, a u Grčkoj, od početka sezone baš u tom plićaku vreba velika opasnost!

Ako letujete u Grčkoj (a kažu da je ima i u Crvenom moru), čuvajte se jedne male ribe, poznate kao dragon fish (riba zmaj), drakena, iliti weeverfish, njen otrov je toliko jak da izaziva užasne bolove, a može dovesti i do paralize ekstremiteta, govora pa čak i do srčanog udara!

Ova ribica živi u dubinama, ali iz godine u godinu stižu objave onih koji su imali blizak kontakt s njom u plićacima gde se krije u pesku ili među kamenjem. Za one koji je nagaze to je veoma bolan susret, o čemu piše i mama osmogodišnjeg devojčice iz Srbije. Ona je opisala dramatično iskustvo svoje ćerkice na plaži Trani Amuda na Sitoniji, sa željom da pomogne drugima ako im se to isto desi.

„Želim da objavim jedan veoma važan info, a da ne unosim paniku. Moje dete od 8,5 godina je pre dva dana u plićaku, pri samom izalsku iz vode, zgazilo na dragon ribu koja se zavlači između kamenja. Zgazila je desnom nogom na ribu koja ima otrovne bodlje“, napisala je mama na Fejsbuk stranici Grčka info i dodala da je devojčica osetila užasnu bol. Na njihovu sreću, kako kaže, tu je bio spasilac koji im je savetovao da nogu na kojoj je ubodno mesto dete stavi u toplu vodu, koja u toj situaciji smiruje bol i umanjuje dejstvo otrova.

„Tako je i bilo. Za pet minuta je prestala s vrištanjem“, podelila je žena svoje iskustvo i dodala da su devojčici, po savetu dr Fundukisa (doktor koji je medicinu zvršio u Beogradu, a radi u privatnoj ordinaciji u Nikitiju) dali analgetik (ona je imala brufen) i neko sredstvo protiv alergije.

Devojčica iz Srbije nagazila na otrovnu ribu u Grčkoj

Foto: Shutterstock, ilustracija

 

„Sada je sve u redu, a ono što je nabitnije je da kod sebe uvek imate flašicu s toplom vodom (ugrejaće se u kolima). Da vas ne plašim, ovo je čest slučaj, doktor nam je rekao da se bar jednom u mesec dana događa nešto takvo, a da kod odraslih ubod ove ribe može izazvati infarkt“, napisala je ona sa željom da nekome ovi saveti budu od pomoći, jer oni nisu u početku znali kako da odreaguju.

Devojčica iz Srbije je treći slučaj ove sezone koji su roditelji prijavili na stranici Grčka info. Početkom juna, jedna mama iz Severne Makedonije, koja je na letovanju s porodicom bila u odmaralištu Kalitea, podelila je svoje traumatično iskustvo. Uživali su u odmoru, mesto u kojem su bili, kako kaže, bilo je prekrasno, plaža predivna, ali je njeno dete nagazilo na otrovnu ribu. Završili su u bolnici gde su lekari primenili isti tretman - stavili su detetovu nogu u toplu vodu. Dobili su kremu kojom su mazali mesto uboda i kapi protiv alergije, a, kako je napisala, dete se ubrzo dobro osećalo.

„Preporučeno nam je da dete što duže drži nogu na toplom pesku“, dodala je ona.

Isti slučaj zabeležen je i pre dve sedmice u Neos Marmarasu, dodala je jedna članica grupe. Njen sinčić je nagazio na otrovnu ribu, odmah su ga odveli kod lekara, dobio je serum da popije, dezinfikovali su mu ranu i dali lekove protiv bolova i kremu.

„Lekarka nam je rekla da se u slučaju otoka odmah javimo“, napisala je ona.

U komentarima roditelji su opisali neka svoja iskustva, a jedna mama je dodala da zbog toga deci obavezno obuva patike za vodu, a druga da deci treba savetovati da po dnu vuku noge.

„U mom bliskom okruženju je petoro odraslih imalo isti problem. Dvoje od njih je prošlo lako, a troje je završilo u bolnici... Užasno je bolno i može da bude vrlo komplikovano, pogotovo za srčane bolesnike“, navela je jedna od korisnica.

Obavezno se obratite lekaru!

Drakena je otrovna morska riba iz klase zrakoperki. Ima otrovne žlezde na prvom leđnom peraju, koje podseća na bodlje. Mnogi je svrstavaju u red najopasnijih riba na Mediteranu. Preporučuje se da se mesto uboda što stavi u vodu čija temperatura iznosi od 40 do 42 stepena!

Zanimljivo je da je otrov ovih riba termolabilan, odnosno da nije naročito opasan na temperaturama vode iznad 40 stepeni.

Naravno, savet je da se obavezno što pre obratite lekaru! Postoje razni antibiotici, analgetici koji mogu da ublaže potencijalne probleme koje otrov može da izazove u organizmu. Prilikom uboda, otrov deluje kao neurotoksin i kao hematoksin, dospeva u krv i izaziva otok na mestu uboda, a u nekim slučajevima može da izazove nekrozu kože. Sledeći simptomi uboda su uglavnom jaka glavobolja, bol u predelu srca i otežano disanje, a može da izazove i paralizu esktremiteta ili govora.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading