saobraćaj
Foto: Printscreen/Foto: RINA

Letnja sezona je počela, a to znači i gužve na granicama, zato svi koji putuju treba da se naoružaju strpljenjem, savetuju iskusni putnici.

Prema objavama na društvenim mrežama, na graničnim prelazima već se stvaraju kilometarske kolone, a s obzirom na to da noću zasad nema gužvi, savet je, ako možete, da tempirate da stignete na granicu malo posle ponoći.

Na Dorjanu je prethodnih dana bila velika gužva, a kako taj prelaz ima samo jednu kućicu za proveru, treba je izbegavati vikendom.

„Drugari, kolaps na Evzoniju. Namerno pišem Evzoni, jer naši na GP Bogorodica brzo propuštaju dok Grci laganica i stvara se haos u međuzoni“, opisao je stanje na granici s Grčkom u subotu po podne jedan Bojan na Fejsbuk stranici Grčka info.

„Umesto da čekam tri sata ili više na prelazu Evzoni, posle Velesa skrećem na izlaz za Prilep, pa Bitolj i prelaz Niki kod Florine (Lerin). Put od Bitolja do prelaza Niki je u izgradnju, ali ipak je bolji od čekanja u autu na 30 stepeni. Onda od prelaza u Grčku pa do bilo koje destinacije vodi auto-put“, napisao je Igor iz Severne Makedonije na Fejsbuk stranici Grčka info.

Gužve su ovog vikenda i zbog izbora u Grčkoj, ali se većina naših turista slaže da je već decenijama isto tokom leta.

„Samo strpljenja..... sve se zaboravi kada vidite more“, tvrdi jedan optimistični Dimitrije.

A prema podacima Auto-moto saveza Srbije, na graničnom prelazu Jabuka s Crnom Gorom na izlaz iz Srbije čeka se oko 30 minuta, kao i na ulazu u Srbiju.

Na Gostunu se takođe čeka oko pola sata u oba pravca.

Isto je i na prelazu Batrovci sa Hrvatskom, s tim što je tom vremenu zadržavanja potrebno dodati i vreme koje se provedi na hrvatskim terminalima, a koje je trenutno, prema informacijama hrvatskog auto-moto kluba, oko 30 minuta.

Na graničnom prelazu sa Severnom Makedonijom, u mestu Preševo, za izlaz iz Srbije se čeka oko 20-30 minuta, a za ulaz u Srbiju oko 35 minuta.

Na prelazu Horgoš sa Mađarskom čeka se po pola sata u oba smera, ali tom vremenu potrebno je dodati i vreme koje se provodi na mađarskim terminalima, a koje su trenutno oko 30 minuta.

Kako navodi AMSS, najgore je na prelazu Gradina ka Bugarskoj. Za izlaz iz Srbije se čeka oko 120 minuta, a na ulaz u Srbiju oko 30 minuta. Pritom tom vremenu zadržavanja je takođe potrebno dodati i vreme koje se provodi na bugarskim terminalima, što je oko 30 minuta.

Naplata putarine: Sa jednim tagom kroz tri države

Građani Srbije koji sopstvenim prevozom ove godine idu na more u Grčku ili Albaniju imaće ogromnu prednost jer će zahvaljujući inicijativi „Otvoreni Balkan” moći da koriste domaće uređaje za elektronsku naplatu putarine u Severnoj Makedoniji i u Albaniji. Pomoćnik izvršnog direktora Sektora za naplatu putarine JP „Putevi Srbije“ Darko Savić kaže da će mreža uskoro biti proširena na Hrvatsku, dok se pregovori vode i sa Grčkom.

SEZONA ODMORA Na graničnim prelazima kolone automobila: Najveća gužva na Gradini, čeka se 120 minuta

Foto: RINA

 

Zahvaljujući novom sistemu koji počinje sa radom, građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije će s istim uređajem za elektronsku naplatu moći da plaćaju putarinu u sve tri zemlje bez zaustavljanja. Time će se povećati bezbednost u saobraćaju, smanjiti gužve na auto-putevima i rasteretiti protok vozila na naplatnim stanicama, a građani će brže moći da stignu do željene destinacije.

Savić ističe da nema stajanja ni dopunjavanja taga na benzinskim pumpama jer je napravljeno jednostavno, ali inovativno rešenje - građani će svoj tag uređaj vezati sa platnim karticama i neće morati da ga dopunjavaju.

- Onog trenutka kada prođete naplatnu stanicu, vaše zaduženje ide u naplatni sistem i u toku dana se vrši naplata, odnosno skidanje novca sa kartice. Ako nema novca na kartici, tag će narednog dana biti na crnoj listi i neće raditi - objasnio je Savić za RTS, i dodao da svako ko želi iz bilo kojeg kraja sveta može kupiti tag na nekom od više od 300 prodajnih mesta.

On je naglasio da sve naplatne rampe u Srbiji podržavaju elektronsku naplatu putarine. Tag može da se koristi u više automobila, ali bitno je samo da bude registrovan na putničko vozilo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading