poplave pomoć
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug

Blagojević je u izjavi za Tanjug naveo da na osnovu podataka dobijenih od lokalnih samouprava, tih porodica ima 1.600.

Blagojević je rekao da je iznos pomoći veći nego ranije, u proseku za 40 odsto, zbog značajno većih cena materijala i radova.

"Država će uložiti onoliko novca koliko je potrebno da bi se isplatila pomoć porodicama čiji su stambeni objekti oštećeni u poplavama, da bi se obnovila i unapredila preventivna infrastruktura za zaštitu od plavljenja i da bi se obnovila lokalna infrastruktura poput mostova na lokalnim putevima, sistema za vodosnabdevanje i ostalih stvari - da bi se život vratio u normalne tokove", istakao je Blagojević.

Ministar je podsetio da su, nakon poplava iz 2014. godine, velika sredstva plasirana u infrastrukturu za zaštitu od plavljenja. "Vlada Srbije je, samo preko Kancelarije za obnovu, Kancelarije za javna ulaganja i sada Ministarstva za javna ulaganja plasirala blizu 20 milijardi dinara za intervencije na 786 lokacija širom naše zemlje. I to nisu jedina sredstva koja su od 2014. do danas uložena u zaštitu od plavljenja", naveo je Blagojević.

Prema njegovim rečima, to je doprinelo da danas budemo bezbedniji nego što smo bili 2014. godine.

Ipak, kako kaže - i dalje nismo bezbedni. "Nema mesta poređenju sa katastrofalnim poplavama iz 2014. kada je reč o posledicama, ali ima mesta poređenju kada je reč o količini padavina i broju opština pogođenih poplavama. Tada je bilo pogođeno 106 lokalnih samouprava, a sada 60.

.

poplave pomoć

Foto: Tanjug

 

Ove godine je na brojnim lokacijama za sat ili dva palo 100 litara kiše po kvadratnom metru. Podsetiću da su padavine od 20 litara dnevno granica rizika. Suočavamo se sa neuporedivo češćim i intenzivnijim padavinama nego ikada pre", istakao je ministar. Kada je reč o obnovi uništenih i oštećenih mostova, Blagojević je rekao da priprema projekata obnove traje duže zbog ispitivanja i uzimanja u obzir svih poznatih rizika. "Mostovi koji su oštećeni ili uništeni su rađeni po nekim ranijim standardima. Činjenica je da nijedan most koji je napravljen od 2014. do danas, a napravljeno je preko 140, nije pretrpeo oštećenja", rekao je ministar.

Govoreći o projektima koji su u planovima njegovog ministarstva, Blagojević je izdvojio izgradnju novog objekta Univerzitetske dečije klinike Tiršova 2, kompletnu rekonstrukciju porodilišta u Višegradskoj u Beogradu i izgradnju novih naučno -tehnoloških parkova u Čačku i Kruševcu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading