STIŽE NOVAC ZA OVU GRUPU STUDENTA! Prijave su moguće samo jednom u toku školovanja
Foto: Shutterstock/Shutterstock/mr2853

Fond za mlade talente Srbije saopštio je danas da će ove godine, stipendiju "Dositeja" dobiti 1.158 studenata osnovnih i integrisanih studija i 503 studenta master studija.

Fond je objavio konačnu listu dobitnika stipendija Konkursa za stipendiranje najboljih studenata završne godine osnovnih akademskih studija i studenata završne godine master akademskih studija za školsku 2022/23. godinu.

Kako je naglašeno, Fond je "povećao broj stipendija u odnosu na prvobitno predviđen broj". 

Podsetili su da kandidati integrisanih studija imaju mogućnost da se u toku školovanja prijave samo jedan put za ovu stipendiju.

Fond je dodao da je u saradnji sa predstavnicima SKONUSA ranije na sednici Fonda usvojena Odluka o povećanju broja stipendija za osnovne akademske i integrisane studije za obrazovno - naučno polje medicinskih nauka.

"Time je faktički duplirana kvota za oblast medicinskih nauka obezbeđivanjem dodatne 104 stipendije", kaže se u saopstenju.
Kako je navedeno, upražnjena mesta u tehničko- tehnološkoj i prirodno-matematičkoj oblasti procentualno su raspoređena na društveno-humanističke nauke, umetnosti, i interdisciplinarne, multidisciplinarne i transdisciplinarne studije, koja nisu obuhvaćena dodatnim povećanjem poput oblasti medicinskih nauka.  

Fond je naveo da je pored povećanja broja stipendija i digitalizacije procesa prijave i obrade podataka kandidata, od ove godine unapređen i sistem raspodele stipendija prema naučno-obrazovnom, odnosno umetničko-obrazovnom polju.

Dodaje da je to urađeno u skladu sa Ishodima akreditacija visokoškolskih ustanova i studijskih programa u Republici Srbiji koje je usvojilo Nacionalno telo za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju. 

"Ovakav način raspodele stipendija u okviru srodnih oblasti uveden je radi postizanja pravednijeg rangiranja kandidata po ujednačenim kriterijumima, uzimajući u obzir sve specifičnosti različitih studijskih programa, razlike u vrsti i načinu vrednovanju znanja, kao i načinu ocenjivanja na različitim fakultetima", kaže se u saopštenju.

Iz Fonda su naveli da se "upravo rangiranjem unutar istih ili srodnih oblasti obezbeđuje najpravedniji mogući sistem raspodele stipendija". 

"Cilj je da se primenom ovih novina dugoročno obezbedi ravnopravnost među kandidatima i rangiranje po ujednačenim kriterijumima, kao i obezbeđivanje kontinuiranog stipendiranja pet odsto najboljih studenata u svakoj oblasti", kaže se u saopštenju.

Fond za mlade talente od ove godine uvodi i mentorski program u karijernom razvoju.

"Uvedena je obaveza obavljanja stručne prakse za sve stipendiste, u trajanju od najmanje tri meseca u javnom sektoru, koju pronalazi karijerni savetnika Fonda u skladu sa stručnim obrazovanjem kandidata", saopštio je Fond. 

Kako je navedeno, stručna praksa je plaćena za sve kandidate i predstavlja najveći benefit upravo za najbolje studente medicine, koji sada imaju obavezan neplaćeni staž. 

 Fond za mlade talente nalazi se u sastavu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. 
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading