Vremenska prognoza
Foto: Alo/Printscreen/Facebook/Weather2

Prethodnih godina u maju mesecu uveliko smo se kuvali, a ove godine iako se približavamo kalendarskom letu, niko još ni klimu nije pošteno u stanu upalio.

Ceo mesec iza nas je kišan,temperature idu tek oko 20 stepeni.  Na Fejsbuk stranici "Weather2" objavljeno je kakvo nas vreme čeka do kraja juna i da li nam sa kalendarskim početkom leta zaista stiže pravo leto. 

Kako navode, meteorološko leto počelo je još 1. juna, ali vremenski uslovi nisu u skladu sa time. Protekli meseci bili su obeleženi obilnim padavinama, pljuskovima, grmljavinom, a bilo je i poplava u našoj zemlji i regionu.

 

 

- Nakon dugog niza kišnih dana, u naše predele stigla je nešto hladnija i suvlja vazdušna masa koja je donela kratkotrajni prestanak padavina praćen zahlađenjem. Međutim, lepše vreme potrajaće vrlo kratko, jer već od četvrtka jača uticaj polja niskog vazdušnog pritiska i donosi novo pogoršanje vremena, koje će potrajati do kraja ove sedmice. Ciklon će nam doneti naoblačenje i nestabilnu vazdušnu masu, što će usloviti padavine, koje lokalno mogu biti obilnije. Za kratko vreme može pasti od 20 do 50 litara kiše po m2, pa se ne isključuje mogućnost bujičnih poplava - piše na stanici.

Dalje se pojašnjava i da li nam i kada stiže leto:

- Već u prvoj polovini iduće sedmice, odnosno sa kalendarskim početkom leta, afrički anticiklon sve više će imati uticaja na vreme u našoj oblasti. Bićemo pod uticajem termobaričkog grebena, koji će usloviti stabilizaciju vremena i donositi sve više sunca, ali i porast temperature. Dakle, sa kalendarskim početkom leta zaista nam dolazi leto. Vreme će biti usaglašeno sa kalendarom, odmorićemo od kiše i uživati u više sunčanih intervala i pravim letnjim temperaturama koje će biti oko 30°C.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading