poplave 2023.
Foto: Alo/Alo!/RINA/MUP

Apokaliptične scene podivljalih bujica koje nose sve pred sobom stižu iz cele Srbije. Vanredno stanje proglašeno je u 26 opština, voda je poplavila kuće, njive, puteve, a čak četiri odrasle osobe i dvoje dece su bili životno ugroženi u Kruševcu, Čačku i Jagodini.

poplave 2023.

Tanjug/MUP

 

 

poplave 2023.

/RINA

 

Zbog mogućih izlivanja Kolubare, Jadra, gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Ibra, Nišave, Toplice, Rasine, Majura, Belice i Crnice, kao i na slivovima Mlave, Peka i Timoka, brojne spasilačke ekipe su na terenu.

Kratka pauza u sredu, pa novi pljuskovi sa grmljavinom

Opasnost od poplava povećana je i zbog toga što je zemljište širom Srbije već natopljeno vodom usled obilnih padavina od maja i prvih nedelja juna. Porast nivoa reka očekuje se južno od Save i Dunava, u slivu Velike, Južne i Zapadne Morave. Najveća opasnost od poplava preti istoku Srbije, odnosno u slivu Peka, Mlave, Timoka, a najkritičnija vrednost očekuje se na manjim tokovima, uz opasnost od jačih bujica.

poplave 2023.

RINA

Prestanak padavina, prema prognozi RHMZ, očekuje se u jutarnjim časovima, a posle podne bi trebalo da dođe do razvedravanja u svim predelima.

U sredu se u većem delu Srbije očekuje suvo, ali već posle podne i uveče sa juga i jugozapada novo naoblačenje sa kišom i grmljavinom i to će ponovo biti uvod u veoma loše vreme.

Načelnik Odeljenja u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Nedeljko Gagić izjavio je da je trenutno u 26 gradova i opština na snazi vanredna situacija.

poplave 2023.

Tanjug

 

 

- Na teritoriji Кruševca, Jagodine, Кragujevca i Sombora voda je prodrla u dvorišta i stambene objekte. Trenutno je najkritičnije na teritoriji Čačka gde je voda ušla u više od 200 objekata, zbog nemogućnosti da kišna kanalizacija u kratkom vremenu primi svu količinu vode. Na terenu su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova koji su angažovani na ispumpavanju vode na nekoliko desetina lokacija - rekao je Gagić i ponovio apel MUP-a.

- Molimo građane da se ne kreću po poplavljenim područjima, uz obale reka i po nasipima i da prate prognoze RHMZ-a. Ukoliko postoji opasnost da im voda uđe u kuće, treba da na ulazu postave džakove sa peskom, da isključe struju u objektu i da se popnu na više etaže objekta, kao i da obavezno obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na telefon 193 ili policiju na telefon 192 - poručio je Gagić.

Čačak: Reke teku ulicama

 

Na teritoriji Čačka izlili su se bujični potoci i Loznička reka, a pod vodom su se našle mnoge ulice, dvorišta i podrumi. Voda je ušla i u prostorije vrtića u naselju Košutnjak. Na terenu su ekipe Civilne zaštite. Najkritičnija situacija je u MZ Park, gde su potopljeni i parkirani automobili.

poplave 2023.

RINA

 

- Na terenu su od ranih jutarnjih sati ekipe Civilne zaštite, kao i vatrogasci-spasioci. U Ulici Bogdana Kapelana jedno odeljenje Civilne zaštite je aktivirano, vatrogasci-spasioci su na terenu sa pumpama. Svi smo terenu - rekao je za RINA načelnik Štaba za vanredne situacije Bratislav Zečević.

Poplavljen je i vrtić „Boško Buha“ u naselju Košutnjak.

- Potpuno su poplavljene dve sobe, trenutno su ekipe Civilne zaštite kod nas, iznose sav nameštaj, isključena je struja, a deca su prebačena u vrtić „Neven“ - istakla je zamenica direktora Marina Janković.

Kao što je Alo! pisao, vanredna situacija je proglašena u Loznici, Jagodini, Sjenici, Koceljevu, Vladimircima, Babušnici, Boljevcu, Vrnjačkoj Banji, Trsteniku; 15 mesta u Šapcu, nekim mesnim zajednicama u Užicu, Paraćinu, Požegi. Vanredno stanje uvedeno je i Beočinu, Irigu, Priboju, Žagubici, Ivanjici, Aleksincu, Ćićevcu, opštini Ražanj, Lučanima, Aleksandrovcu, Kosjeriću, Čačku, kao i delu teritorije u Svilajncu.

poplave 2023.

MUP

 

 

Evakuisane 62 osobe, ugašeno 12 požara

Kako je istakao Nedeljko Gagić, od početka obilnih kišnih padavina, 26. maja, koje su dovele do poplava, ukupno su angažovana 762 vatrogasca-spasioca.

- U 355 intervencija oni su evakuisali 62 osobe, ugasili su 12 požara izazvanih udarom groma i imali su 320 intervencija crpljenja vode iz objekata. U tim intervencijama je angažovano 390 vatrogasnih vozila i više od 400 pumpi - naglasio je načelnik Gagić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading