BESPLATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE U INOSTRANSTVU Srpska zdravstvena knjižica važi u 20 država, ali morate da odradite nekoliko koraka i budete potpuno zdravi
Foto: Printscreen/Shutterstock

Iskustvo novinarke Alo! govori o tome dovoljno slikovito da kada ga čujete - bez osiguranja nećete prelaziti granicu ni na dan!

- Kada sam kao devojka išla na more, nije mi padalo na pamet da dam dodatnih 20 evra na osiguranje. Temperaturu smo skidali u hladnoj morskoj vodi, a posekotine dezinfikovali crnogorskom lozom. Međutim, kada su došla deca, brzo smo se opametili. Moja deca imaju 13 i 11 godina. Ja sam 12 puta iskoristila zdravstveno osiguranje u inostranstvu. To je išlo od infuzije zbog sunčanice, preko lomljenja ruke, lomljenja noge, nezgodnog pada u supermarketu... ma svašta. Kada je starija ćerka kao beba morala kod lekara u Grčkoj, mi smo to jedva platili, doslovno sav novac iz pregrade za ne daj bože smo potrošili. Tada smo se opametili - kaže ona.

shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Ništa bolje nije ni u bilo kojoj drugoj zemlji, o čemu govori iskustvo druge koleginice čiji je sin pao na stepeništu u Herceg Novom, razbio bradu i morao na ušivanje.

- U bolnici u Meljinama su bili preljubazni, ali pošto je bila intervencija, nije moglo da nam se progleda kroz prste nikako... 120 evra je otišlo na to kao da ih nije ni bilo. Od tada znam da nije skupo osiguranje - kaže ona.

Dobra vest za sve koji treba da idu na letovanje je da neće morati da kupuju polise zdravstvenog osiguranja. Naime, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) ima potpisane međunarodne sporazume sa 20 zemalja o uzajamnom pružanju hitnih medicinskih usluga.

Uslov da naši građani dobiju hitnu medicinsku pomoć o trošku RFZO je da imaju overenu zdravstvenu knjižicu, kao i dvojezični obrazac, osim Poljske i Velike Britanije, za koje je potreban samo dokaz o osiguranju i putna isprava.

- Da bi osiguranik dobio potvrdu za korišćenje prava na hitnu medicinsku pomoć, a o trošku RFZO, u državama s kojima Srbija ima sporazum, potrebno je da pre polaska na put nadležnoj filijali RFZO dostavi važeću karticu zdravstvenog osiguranja i nalaz i mišljenje izabranog lekara kojim dokazuje da ne boluje i da u poslednjih 12 meseci nije bolovao od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnoj fazi za koje je potrebno duže ili stalno lečenje, odnosno da nije u stanju koje bi ubrzo po dolasku u inostranstvo zahtevalo duže lečenje i hospitalizaciju, uključujući i druge zdravstvene usluge. Izdavanje potvrde je besplatno - navode iz RFZO.

Ono što jeste naporno - je velika procedura jer putnici, turisti treba da predaju potvrdu nosiocu inostranog zdravstvenog osiguranja u mestu boravka, koji će im izdati dokument na osnovu koga će imati pravo na pružanje hitne medicinske pomoći u državnim ustanovama te zemlje.

Umesto 30 - za polisu nula evra

Inače, polisa zdravstvenog osiguranja košta između 10 i 30 evra i više se isplati kupiti porodični paket, a cena zavisi od destinacije, broja osoba i godišta osobe koja ga uplaćuje. Ova polisa pokriva troškove pružanja neophodne medicinske pomoći zbog iznenadne bolesti ili povrede.

Gde sve važi

Ukoliko putujete u Austriju, Belgiju, BiH, Bugarsku, Holandiju, Italiju, Luksemburg, Mađarsku, Severnu Makedoniju, Nemačku, Rumuniju, Slovačku, Francusku, Hrvatsku, Crnu Goru, Češku, Sloveniju, Tursku i Tunis, ne morate uplatiti nekoj agenciji polisu zdravstvenog osiguranja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading