KAKO PLAĆATI NA LETOVANJU U ovim zemljama samo gotovina, u nekim nemoguće bez kartice
Foto: Shutterstock

Dušan Uzelac sa portala Kamatica navodi da ako otputujemo u zemlju koja ima opšte prihvaćen princip kartica i plaćanja bez gotovine, one su onda potpuno funkcionalne.

– Ako idete u Evropu i na sever Evrope, tamo su već bez gotovine nekoliko godina. Ne možete na turskim pijacama da se cenjkate karticama, iako i oni gledaju da se modernizuju, jer im dolaze turisti iz Evrope. Crna Gora, Grčka i Turska su keš destinacije, objašnjava Uzelac.

On naglašava da kada je reč o bezbednosti čuvanja kartice nikada je ne treba davati nekome da ode sa njom da je provuče, ne treba držati PIN sa karticom, niti na sumnjivim bankomatima podizati novac.

– Najčešći trik da vam ukradu podatke sa kartica na bankomatima jeste da stave neki uređaj na njega i kada vi provučete i na tastaturu ukucate PIN, tastatura je u stvari njihova i oni onda imaju podatke koje kasnije mogu da zloupotrebe. Ali čak i tada nije veliki problem, zato što postoje mehanizmi u pozadini. To su SMS obaveštenja kada vam je provučena kartica, imate brojeve telefona kada shvatite da je nešto zloupotrebljeno da odmah stopirate, – objašnjava Uzelac.

 

 

Tagovi

Komentari (0)

Loading