DEČACI POVUKLI JEDAN DRUGOG NA DNO Deco, ne skačite u vodu, ne igrajte se životom!
Alo!/Dejan Briza

Koliko god puta da roditelji, nastavnici i spasioci apeluju, svake godine se neki razredi maturanata nakon proslave u školskom dvorištu upute na Adu Ciganliju, Štrand, kejeve i obale reka. I dok roditelji trnu od brige svake godine barem njih nekoliko dobije loše vesti, da se dete utopilo.

Temperaturni šok, struje jače od uglavnom alkoholom oslabljenih plivača, fore, fazoni, izazovi... sve su ovo razlozi koje spasioci i ekipe Hitne pomoći navode kada su u pitanju uzročnici smrti u ovakvim situacijama.

Ronilac žandarmerije

Foto: Printscreen/RTS

 

Marko Mladenović iz Ronilačke jedinice Žandarmerije rekao je za RTS da je dežurna ekipa na teren izašla čim je dobila poziv i da je ronilac vrlo brzo pronašao oba tela. Apelovao je na građane da ne koriste neuređena kupališta i da naročito obrate pažnju na decu.

Podsetio je da kupališna sezona nije počela, pa su nebezbedna čak i ona mesta koja su tokom leta predviđena za kupanje. Ovi dečaci su, kao i njihovi drugari, bili na mestu gde kajakaši imaju treninge i skakali su sa pontona, misleći da su dovoljno dobri plivači da ne može ništa na tom poznatom mestu da ih iznenadi.

- Naše vode nisu prozirne kao more, ne zna se šta je dole. Mogu da se ubodu, upadnu u duboku travu kao što je slučaj verovatno bio ovde. U tom slučaju nastane panika i povuku jedan drugog u vodu - rekao je komandir i dodao da nije sigurno da li su momci bili pod uticajem alkohola.

Sa Ade Ciganlije povodom ovog slučaja su rekli da im je jako žao što se ovo dogodilo, ali da spasioci nikada nisu angažovani pre početka kupališne sezone, tako da nikoga nije bilo da vidi i spreči decu da ulaze u vodu.

APEL! Pazite na decu u blizini vode!

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da pre početka kupališne sezone ne koriste kupališta, kao i da kada sezona počne ne koriste divlje plaže, izjavio je juče komandir ronilačkog voda Žandarmerije Marko Mladenović.

- Apelujemo na građane da pre početka kupališne sezone ne koriste kupališta, kao i da se od trenutka kada sezona otpočne i kada počnu da rade spasilačke službe, isključivo kupaju na uređenim kupalištima, da u vodu ne ulaze nepripremljeni i pod dejstvom alkohola. Imajući u vidu da su u toku proslave matura, pozivamo učenike i nastavnike da, ukoliko se proslave odvijaju u blizini vode, posebnu pažnju obrate na bezbednost. Roditelji, ne puštajte decu u vodu bez nadzora i posebno vodite računa kada su deca u blizini vode. Prilikom boravka na plovnim objektima neophodno je korišćenje zaštitnih prsluka kao i poštovanje svih mera bezbednosti.

Počnite prvu pomoć odmah!

Prema savetu dr Ivane Stefanović iz beogradske Hitne pomoći, kod davljenika je bitno odmah ukazati prvu pomoć i to treba da započne makar i nestručna osoba.

- Prvi korak je da se očisti disajni put osobe koja se davi, zatim da se zabaci glava i podigne brada, jer se na taj način omogućava disanje osobe. Treba da proceni da li osoba diše - da li odiže grudni koš, da li se čuje šum daha i da li se na obrazu oseća izdahnuti dah. Kod pružanja pomoći deci prilikom utapanja važno da se pritiska grudna kost kako bi se oslobodio kiseonik iz arterijske krvi. Trebalo bi i da pozovete 194 odakle ćete dobiti detaljne instrukcije kako da date prvu pomoć - rekla je za Alo! dr Stefanović.

Ne skačite za davljenikom!

Prema rečima komandira Marka Mladenovića, ronioci uvek savetuju civile da ne skaču u vodu da bi pomogli nekome.

- Poruka je da se nikako ne ulazi u vodu, jer u tim situacijama kada se neko bori za život, on je sklon da povuče drugog sa sobom pod vodu. Naša preporuka je da se ili pozove upomoć ili da se pruži neki čvrsti predmet ili uže za koje može da se uhvati, ili da se dovuče do obale, ali nikako ne ulaziti u vodu za licem koje se davi - upozorio je Mladenović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading