ZIMA U APRILU, JESENJE KIŠE U JUNU Evo kada će u Srbiju konačno stići pravo leto
Foto: Alo!/M.Š./Shutterstock

Ovogodišnji maj i jun protiču u znaku veoma promenljivog i kišovitog vremena. Neretko je bilo i relativno sveže za oivo doba godine, pri čemu su maksimalne temperature u maju u nekoliko navrata bile ispod 15°C, a ovogodišnji početak juna uslovljava temperature od 21-22 do 27°C, piše Đorđe Đurić za Telegraf.

Ove godine proleće je pokazalo svoje potpuno drugo lice. Početak aprila doneo je najobilniji sneg, u Beogradu je palo i preko 30 cm snega, a temperature od oko 0°C bile su prave zimske. Ostatak aprila bio je vrlo hladan i kišovito.

I maj je protekao u znaku vrlo promenljivog vremena, uz česte pljuskove. Temperature tek na kraju maja bile su u skladu sa kalendarom, ali uz svakodnevne grmljavinske oluje i obilne pljuskove.

Početak ovogodišnjeg juna donosi manje-više prosečne temperature, ali su veoma obilni pljuskovi i grmljavinske nepogode svakodnevna pojava, neretko uz jake oluje i štete i poplave u mnogim predelima Srbije.

Svi se pitaju šta je sa vremenom ove sezone i gde je ono pravo letnje vreme?

Prema trenutnim prognozama duže stabilizacije nema na vidiku i ovakvo vreme očekuje se sve do kraja prve polovine juna, uz temperature od 21 do 27°C. S obzirom na to da je prosek makisimalnih temperatura za ovo doba godine od 24 do 29°C, vidimo da će one biti uglavnom oko ili malo ispod proseka.

Prema današnjim proračunima temperatue ispod 30°C ne očekuju se pre 18-20. juna, odnosno pre kalendarkog početka leta, a ono što je još interesantnije ove godine temperatura u Srbiji još nije dostigla i prešla 30°C, odnosno nije zabeležen tropski dan.

Kao i prethodnih dana, u Srbiji će i narednih dana, odnosno do kraja ove sedmice biti promenljivo oblačno i vema nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Biće idealnih uslova za grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i vrlo obilnim pljuskovima, naročito kasnije posle podne i pred kraj dana, stoji u prognozi.

U predelima sa obilnim padavinama očekuje se da padne preko 30 milimetara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, pa će ponovo na pojedinim lokacijama biti poplava i bujica, usled izlivanja manjih reka i potoka ili usled nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate ogromnu količinu vode u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Maksimalna temperatura biće u narednom periodu od 21 do 27°C. I dalje se očekuje povećana relativna vlažnost vazduha, pa će biti veoma sparno i neugodno.

U košavskom području (Pomoravlje, Podunavlje, Beograd, Braničevski okrug, Vojvodina) duvaće pojačan jugoistočni vetar, na jugu Banata jak.

Inače, narednih dana najmanje padavina i najviše suvog vremena biće na istoku Srbije, naročito u Timočkoj i Negotinskoj Krajini, a u četvrtak će pored istočnih, suvo vreme biti i na severoistoku i jugoistoku Srbije i u većem delu centralne Srbije, zaključuje Đurić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading