SNAŽNI GRMLJAVINSKI PLJUSKOVI, GRAD I JAKO SEVANJE Precizna prognoza za sledećih 10 dana najavjuje vremensku kataklizmu
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija

Danas ponovo posle podne i rano uveče veoma nestabilno uz grmljavinske pljuskove i moguću pojavu lokalnih, vremenskih, nepogoda, posebno nad središnjim i istočnom Hrvatskom, istokom i severoistokom BiH kao i nad delovima Srbije. Vetar južni, u Banatu na udare i jak jugoistočni. Dnevni maksimum do +18 do +26 stepeni Celzijusa, piše meteorolog Marko Čubrilo u novoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

Naredni dani, sve do oko 15.06. donose uticaj prostranog depresivnog polja koje će usloviti kruženje vlažnog i nestabilnog vazduha. Kao posledica toga ostaje veoma nestabilno uz česte grmljavinske pljuskove, a biće uslova i za lokalne vremenske nepogode.

Nije moguće unapred predvideti gde će se te nestabilnosti pokrenuti ili koje će snage one biti i karte koje prilažem uz prognozu su čisto orijentacionog tipa, a najbolji instrument za prognoziranje vremena će narednih dana biti radarski snimak i praćenje kumulonimbusnih sistema.

- Jutarnji proračun akumulirane količine kiše do oko 15.06. kod opetrativnog ECMWF-a je ekstremno visok i u koliko bi se on ostvario najveći deo regiona bi akumulirao prkeo 50mm taloga, a njegov veliki deo i preko 80mm taloga, dok bi nešto manje kiše palo na istoku, jugu i zapadu regiona. Ovako visoke akumulacije bi gotovo sigurno uslovile problem sa viškom vode, pojaviom vode na njivama, izlivanjem bujičnih tokova i planinskih reka kao i probleme sa podrumskim vodama, dok bi opasnost od pojave tuče/grada bila jako visoka, stoji u prognozi.

Na sreću operativni proračaun na ansmable grafikonu je jedan od najbogatiji padavinama i srednja vrednost svih proračuna je i salje vrlo visoka ali ipak malo umerenija, najavljuje Čubrilo.

Vreme do prve polovine juna

- Videćemo kako će proračuni varirati narednih dana ali izvesno je da sve do polovine meseca ostaje veoma nestabilno, bez pravog, letnjeg, vremena.
Što se tiče stabilizacije i otopljenja ona bi bila moguća negde posle 18.06. kada srednja vrednost ansamble članova počinje da raste u prave letnje vrednosti ali obzirom daje to jako udaljen ternin ovo je tek nagoveštaj koji se jako lako za dan ili dva može izgubiti - navodi meteorolog.

Narednih dana treba obratiti pažnju na pojavu snažnih, grmljavinskih, pljuskova, tuču/grad, jako sevanje i veliku količinu kiše za kratko vreme. Atmosfera se sve više zagreva i CAPE vrednosti rastu, što znači da uz ostaje povoljne faktore verovatnoća za jake, lokalne, nepogode postaje sve viša, zaključuje Čubrilo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading