maturanti
Foto: Alo/Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

„Poštovani roditelji, posle 6. juna deca koja dođu u školu imaće organizovane aktivnosti sa svojim učiteljima u trajanju dva školska časa (prva smena od 8 do 9.35, a druga smena od 13.15 do 14.50). Ovo je plan koji ćemo primeniti u periodu od 7. do 9. juna. Ako bude izmena za narednu sedmicu, bićete obavešteni. Aktivnosti koje ćemo realizovati zavisiće od broja učenika. Planirano je da realizujemo slobodne aktivnosti, ponavljanje gradiva, sportske aktivnosti...“, dobili su poruku roditelji prvaka jedne beogradske osmoletke.

U međuvremenu, škole su, poslale upitnike roditeljima da se izjasne da li će i na koji način deca pohađati aktivnosti koje će se organizovati od 7. do 20. juna, a imali su tri opcije.

- Oni mogu da se izjasne da dete nakon 6. juna neće pohađati školske aktivnosti, da će dolaziti samo u slučaju da je potrebno da popravi ocene, a prema rasporedu koji odredi nastavnik, ili da će svakodnevno pohađati aktivnosti. Te aktivnosti neće izgledati kao standardni školski dani, već će imati manje časova, uglavnom dopunsku i dodatnu nastavu, pripremne aktivnosti za učenike osmog razreda, edukativne radionice u školi i trajaće do 20. juna - objašnjavaju iz beogradske škole „Zmaj Jova Jovanović“.

Nedoumicu roditelja u vezi sa ocenama koje su na „klackalicama“ razjašnjavaju iz Vlade Srbije.

- Ukoliko su ocene „na klackalici“, odnosno nastavnik se dvoumi da li da da veću ili nižu ocenu, davaće se veća - navode iz Vlade.

maturanti

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

Do 20. juna učenici imaju vremena i da poprave ocene, ali je problem nastao zato što je ostavljeno da se oko tih ocena dogovaraju nastavnici i roditelji. Naime, iako su nastavnici uglavnom svesni da zbog vanrednog završetka školske godine i za dobrobit dece moraju dodatno da se pomuče, nije im lako da sa svim zahtevima izađu na kraj, a to što roditelji treba da se izjasne da li su zadovoljni ocenom smatraju atakom na njih i njihov autoritet.

- Nastavnici su i inače zatrpani gomilom administracije i papirologije, pa je uvođenje ovog pravila, za koje se ne zna ni ko ga je uveo, potpuno iznenađenje za nastavnike, jer svaki roditelj ima pristup elektronskom dnevniku, pa i ocenama koje njihovo dete dobija tokom školske godine. Suprotstavljamo se ovakvom vidu nasilja nad nastavnicima i apelujemo da ministarstvo i direktori omoguće samostalno i autonomno odlučivanje nastavnicima jer su oni najbolje upoznati s time koji učenik kakvu ocenu zaslužuje - navedeno je u saopštenju Foruma srednjih stručnih škola.

Vatrometi, pena parti, trubači

maturanti

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

Poslednji dan škole ove godine praktično je bio u isto vreme za sve razrede osnovnih škola, a obeležili su ga vatrometi, trubači i pena parti.

U pojedinim školama direktori i nastavnici su od osmaka tražili da ne bude uobičajenih oproštaja sa muzikom i žurkama ispred škole zbog tragedija koje su se desile pre mesec dana na Vračaru i u Mladenovcu.

Zato su učenici u pojedinim školama odlučili da žurke premeste u obližnje parkove, izletišta, pa i trgove.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading