Prodavnica i natpis na jagodama
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/ilustracija

Na društvenim mrežama pojavila se objava fotografije koja je pokrenula polemiku i lavinu šala na tu temu, ali je naterala građane da postave razna pitanja: 

"Proizvođač: Zatvor Smederevo? Kako je to moguće? Zatvorenici nam pakuju hranu?". Dakle šta je po sredi? U pitanju je fotografija upakovanih jagoda, a na pakovanju piše: "Proizvođač: Zatvor Smederevo".

Odgovor je jasan - kako bi povećali šanse za zaposlenje po isteku kazne, osuđenici u zatvorima u Srbiji obučavaju se za niz deficitarnih zanimanja i proizvode praktično "od igle do lokomotive". Izrada plana obuke vrši se u skladu sa rezultatima analize tržišta, a ni u jednoj diplomi i sertifikatu ne navodi se da je dobijena u nekom od kazneno-popravnih zavoda, da bi se izbegla eventualna stigmatizacija u zajednici. Takva je situacija u OZ u Smederevu gde osuđenici gaje jabuke, šljive i jagode.

Na skoro dva hektara ekonomije OZ Smederevo osuđenici gaje jabuke (oko 3.000 stabala) i šljive, dok se na iznajmljenoj površini od 0,8 hektara nalaze zasadi jagoda na foliji. Jabuke i jagode se čuvaju u novoizgrađenoj hladnjači, kapaciteta 100 tona robe, a tu su i dve komore za povrće, kapaciteta od po osam tona. Višak voća sa ovih plantaža plasira se na domaće i rusko tržište preko registrovanih veleprodajnih kuća u Srbiji.

Takođe, proizvode se i krompir, paradajz, šargarepa, luk... Organizovana je i stočarska proizvodnja do 100 svinja, oko 15 krmača i oko 80 grla ovaca. Tovilišta i prasilišta su kompletno renovinara. Gaji se i oko 1.000 tovnih pilića. Štaviše, uzgajaju se i žitarice od kojih se pravi hrana za stoku. Višak i biljnog i životinjskog materijala prodaje se na tržištu. "Meso sa ove ekonomije u potpunosti zadovoljava potrebu za ishranom osuđenih i pritvorenih lica u ovom zavodu, dok se i sa povrćem u najvećoj meri zadovoljava ishrana ovih lica, a manji deo se kupuje", istakli su ranije iz UIKS.

Komentari na fotografiju, osim gore navedenih, su se samo nizali: "Pametno, da zarade ono što pojedu!", "I tamo se radi i gaji voće, nauči se nešto... Pa nije to loše...", "Jagoda je jagoda ma gde iznikla", "Bar nije GMO"...

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Beba

05.06.2023 23:23

To je zaista lepo, korusno i prakticno. Svaka cast.