SNAŽNO NEVREME U BEOGRADU ZA MANJE OD SAT VREMENA Ovi delovi Srbije su već na udaru, spremite se za potop!
Foto: Alo/Masanori Jošida

U toku poslepodneva nad zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije došlo je do jačeg razvoja oblačnosti sa pljuskovima i grmljavinom, piše meteorolog Đorđe Đurić za Telegraf.

U ovom času snažan grmljavinski sistem sa zapada Srbije premešta se u jugozapadnoj visinskoj struji i do kraja dana premeštaće se preko Kolubarskog okruga i Podrinja, a potom će zahvatiti Šumadiju, naročito severne i centralne predele, ali i šire područje Beograda, Podunavskog okruga, naročito područje Smedereva, ali i Mačvu, potom i Srem.

Na području Beograda pljuskovi sa grmljavinom očekuju se oko 18 časova.

Jedan grmljavinski sistem trenutno se sa područja Kopaonika i Goča premešta preko Rasinskog okruga prema širem području Trstenika i Kraljeva.

U svim ovim predelima očekuju se jači pljuskovi sa grmljavinom. Biće uslova i za grmljavinske nepogode sa gradom, a loaklno se očekuju i veoma obilni pljuskovi, ponegde i preko 30 milimetara kiše po kvadratnom metru u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Trenutne grmljavinske nestabilnosti samo su uvod u ono što nas očekuje u nastavku ove sedmice.

- U toku ove sedmice širom Srbije moglo bi da padne od 10 do 30 milimetara kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 50 mm, pa će na manjim tokovima, rekama i potocima postojati opasnsot od manjih poplava i bujica, a na pojedinim lokacijama poplave i bujice se očekuju zbog nemogućnosti da odovodni i kanalizacioni sistemi prihvate veće količune atmosferske vode u kratkom vremenskom intervalu - stoji u prognozi.

Na većim rekama poput Dunava i Save očekuje pad vodostaja i nema opasnosti od poplava.

- Zbog očekivanih grmljavinskih procesa, ove sedmice preporučuje se oprez na otvorenom i izbegevanje boravka na kritičnim mestima. Oprez će biti neophodan i u saobraćaju, naročito pri grmljavinskim olujama i nepogodama - upozorava Đurić.

Inače, temperature ovog poslepodneva u Srbiji dostižu i 27°C, što su prosečne vrednosti za početak juna, a u Beogradu je 26°C.

S obzirom na to da je povećana relativna vlažnost vazduha, veoma je sparno i neugodno.

U košavskom području, odnosno u Pomoravlju, Podunavlju, u Beogradu, u Vojvodini i u Braničevskom okrugu dana s duva pojačan jugoistočji vetar, dok je košava na jugu Banata i jaka, a slična situacija očekuje se i narednih dana.

Prema trenutnim prognozama, ove sedmice ne očekuje se stabilizacija vremena, zaključuje Đurić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading