Vinarija Šapat
Foto: Privatna arhiva/Foto: Marko Petrovic

Srpska tradicionalna kuhinja zaslužuje da dostigne pun potencijal, a mi smo tu da uradimo sve kako bismo je predstavili na pravi način, navodi Žerar Stadel, predsednik Međunarodne unije Alzasa.

Ako je iz Francuske, onda je prefinjeno, strasno i ukusno, bilo da se radi o poljupcu ili o kuhinji. Odavno je poznato da su Francuzi od kulinarstva napravili umetnost, a prefinjenost po kojoj su tradicionalno prepoznatljivi i ovoga puta uspela je da očara sve posetioce u Ateljeu vina „Šapat“, među kojima je bila i ekipa Alo novina.

U restoranu ,,Fleur de Sel” u vinariji ,,Šapat” koji je osim po vrsnoj kuhinji i prestižu, poznat i kao jedini u Srbiji koji raspolaže Mišlenovim standardima svi okupljeni uživali su u divnoj atmosferi i ukusima koje kroz nepce vode dušu direktno u raj, a sve ljubitelje specijaliteta francuske kuhinje posebno je obradovala poznata međunarodna manifestacija “Francuska kuhinja sa zvezdicama” koja je ove godine postavljena na viši nivo.

Manifestaciji su prisustvovali predstavnici Francuske, među kojima su i šefovi Mišlenove kuhinje evropskog centra gastronomije, regije Alzas u Francuskoj, Mišlenov kuvar restorana s najdužom tradicijom iz Alzasa Žoel Filips (Joël Philipps), Mišlenov kuvar vlasnik restorana sa najdužom tradicijom, User Mišel (Huser Michael), zatim predsednik Međunarodne unije Alzasa koja posluje na pet kontinenata u okviru 63 predstavništva, a od decembra 2022. godine i u Srbiji, Žerar Stadel, predsednik Regionalne privredne komore Strazbura „Arija“ čije su članice kompanije iz privrednog industrijskog sektora Sebastijan Miler, direkcija Evropskog centra za edukaciju u hotelijerskoj industriji CEFPPA - Eleonor Ros (Eleonore Rose) i predsednica „Ja volim Francusku“ i Savezne asocijacije regije Alzasa u Srbiji Slađana Novaković.

Generalni menadžer Ateljea vina „Šapat“ ,Dušan Vranić, nije krio da mu je čast što je svoje iskustvo iz nekih od najboljih restorana iz Njujorka spojio sa iskustvom glavnog kuvara i šefa kuhinje, Nikole Stojaković, bogatog za više od 13 godina iskustva iz renomiranih Mišlenovih restorana u Parizu, a potom i sa Mladenom Dragojlovićem, glavnim enologom u vinariji Atelje vina „Šapat“ koji je iskustvo sticao u Italiji i Južnoj Americi. Sinergijom svojih znanja i iskustava, odlučili su da upravo u „Šapatu“ kreiraju prestižni gastronomsko-vinski centar vredan pažnje, a sa našom ekipom podelili su buduće planove.

- Da bismo podigli iskustvo na mnogo viši nivo i da bi kuhinja mogla da postigne svoj pun potencijal, servis i usluga u svakom aspektu gde hranite sva svoja čula, čula ukusa i mirisa, pogleda, objedinićemo zajednička iskustva sa ciljem da dostignemo svetski vrh. Cilj nije da se upoređujemo s drugima i da govorimo da smo najbolji, već da idemo na sam vrh vođeni sopstvenim iskustvima - istakao je Vranić.

Značaj ovakve manifestacije potvrdila nam je i Slađana Novaković, predsednica udruženja “Ja volim Francusku”.

- Ova poseta je deo manifestacije “Francuska kuhinja sa zvezdicama”, koju smo pokrenuli prošle godine s ciljem da prestonica svetske gastronomije prepozna i Srbiju kao zemlju zanimljivu iz mnogo razloga, a posebno u oblasti gastronomije. Naravno, da i mi konačno dobijemo poznato odličje u vidu Mišlenove zvezde, ali, što je još važnije, da se s ovom regijom poslovno povežemo i sarađujemo, jer za to imamo sve uslove - rekla je Novakovićeva.

Kako smo dalje otkrili, specijalitet ovog restorana osmislio je Žoel Filips koji je svoje kulinarsko iskustvo gradio u restoranu sa najdužom tradicijom u francuskoj regiji Alzas, pa nije krio da upravo francusku kuhinju smatra najboljom na svetu.

- Francuska kuhinja je najbolja na svetu s obzirom na to da je karakteriše veliko bogatstvo kada su u pitanju regije i njihova raznolikost, pa samim tim i proizvodi koji dolaze odatle. Specijalitet koji će se ovde jesti baziran je na iskustvu koje sam doneo iz restorana u Alzasu, a radi se o mesu sa povrćem, dobro poznatom već četiri decenije - zaključio je ovaj kuvar iz Francuske.

Spoj haromonije, vrsnih vina, visoko kvalitetnih gastronomskih sadržaja, mira, lepota prirode i pogleda na Dunav i ovoga puta ostavio je utisak na svakoga od nas, a ono što tim vinarije Šapat kod Novog Slankamena može da garantuje svojim posetiocima jeste buđenje svih čula koje će dati novu potvrdu da se iskustvo i kvalitet na daleko isplate i čuju, u šta se uverilo i oko naše kamere.

Moderno i unikatno

Atelje vina Šapat smešten je na padinama Fruške Gore, na 539 metara nadmorske visine, sa pogledom na Dunav i okružen sa 10 hektara vinograda gde se uzgaja grožđe od koga se pravi Šapat vino.

Uz moderan i unikatan restoran Fleur de Sel koji se u okviru ateljea nalazi, odlično vino i hranu, boravak u ovom prostoru je uživanje za sva čula. Ceo kompleks vinarije renoviran je prema najvišim standardima i pripremljen za posetioce koji će na ovom jedinstvenom mestu, na samo sat vremena od glavnog grada moći da uživaju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading