DANAS PROBA DRŽAVNE MATURE Učenici test rade tri sata, a ovo su pravila
EPA

Državna matura trebalo je da počne sa realizacijom u junu 2024. godine, ali je nedavno Ministarstvo prosvete predložilo da se državna matura pomeri za školsku 2025/26. godinu

- Nacrtom izmena i dopuna zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, korigovanim nakon nedavno okončane javne rasprave, Ministarstvo prosvete predvidelo je da se uvođenje velike mature prolongira tako da najvažniji ispit na prelazu između srednjeg u visoko obrazovanje neće prvi polagati sadašnji trećaci, nego učenici koji sada idu u prvi razred gimnazija i srednjih stručnih i umetničkih škola - navode iz Ministarstva prosvete.

Oni su objasnili da se probom polaganja testa iz srpskog jezika testira deo maturskog ispita u pogledu sistema za njegovu realizaciju, a ne provera se znanje učenika.

- Probni test obuhvata gradivo prva tri razreda i rešavaće ga generacija od oko 50.000 učenika koji su sada treća godina gimnazija i četvorogodišnjih smerova srednjih stručnih i umetničkih škola. U svakoj učionici biće do 15 učenika, a dežuraće dva profesora. Vreme predvideno za rešavanje zadataka je tri sata - objasnili su u resornom ministarstvu.

Ovim se proverava svaki organizacioni segment procesa počev od štampanja, pakovanja u sigurnosne kese, distribucije na državnom nivou, skeniranja u 17 centara, softverskog pregledanja, mogućnosti elektronskog podnošenja žalbi na eventualne greške u pregledanju ispitnog materijala.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading