grčka letovanje
Foto: Stock/Foto: Stock Photo

Vreme godišnjih odmora je počelo, većina naših građana uveliko pakuje kofere i mada mnogi još nisu odlučili gde će, veliki broj planira da i ovo leto provede u Grčkoj. Bez obzira da li će izabrati kopno ili ostrvo, naši građani će morati da spreme gotovo duplo više novca nego prošle godine.

Prosečne cene apartmanskog smeštaja su, kako su naveli iz jedne turističke agencije, porasle od 50 do 100 odsto u odnosu na prethodne godine. Prema njihovom istraživanju, cene su kontinuirano rasle u proteklih 12 godina, odnosno za jedan te isti apartmanski smeštaj 2010. godine je trebalo 370 evra, a prošle maltene dvostruko više - 635 evra.

400 evra noć u vili s bazenom

Cena hotelskog smeštaja u Grčkoj zavisi od broja zvezdica, sezone, lokacije i ponude, i u proseku noćenje košta od 30 do 200 evra. Za boravak u studiju bez pogleda na more treba izdvojiti od 60 do100 (za noć), u studiju s pogledom na more od 100 do150 evra. Na Santoriniju i Mikonosu cene idu od 200 do 300 evra.

Jednosoban apartman košta od 30 do 100 evra po noći, dvosoban od 60 do 150 evra, a oni luksuzniji (s bazenom) znatno su skuplji i za noćenje treba izdvojiti i 300 evra za noć. Popularne vile se ove godine kreću od 100 do 400 evra po noći, u zavisnosti od lokacije i veličine.

Uz ove podatke, iz agencije su naveli i da je potražnja izuzetno velika.

Kako je za Alo! navela vlasnica portala nikana.gr Ana Nikolić, prosečna cena apartmana za četvoročlanu porodicu u Grčkoj je 760 evra.

- Inače raspon apartmanskog smeštaja za četvoročlanu porodicu (10 dana) u julu i avgustu u ovom trenutku se kreće od 200 do 500 evra. U poređenju sa prošlom godinom, cene su porasle za 15 odsto - istakla je Nikolićeva.

Prema njenim rečima, i hrana u restoranima je skuplja u proseku za 10 do 15 odsto.

- Porcija girosa, suvlakija, piletine košta oko devet evra, specijaliteti od morskih plodova su već skuplji od 10 evra. Porcija ribe na grilu (orada, brancin) iz uzgoja je oko 14 a kilogram ribe iz otvorenog mora oko 70 evra. Kuvana jela, na primer musaka, koštaju do devet evra, paste oko osam evra. Porcija škampa košta 14, a specijaliteti kuće između 12 i 16 evra. Giros u piti košta oko četiri evra, doručak u restoranima je od šest do devet evra, grčka salata od sedam do devet evra.

Cene kafe u plažnim barovima su slične kao i prošle godine, grčka kafa je 2,5, kapučino tri, frape 3,5, pivo (0,33) od četiri do sedam evra - navela je naša sagovornica, i dodala da se ležaljke, pošto je još predsezona, ne naplaćuju i dobijaju se uz piće, čak i na najpopularnijim plažama poput Mermerne na Tasosu ili Lagonisi na Sitoniji.

- Prave cene ležaljki i suncobrana znaćemo za dve do tri nedelje - rekla je Nikolićeva.  

Limunada skuplja od ručka

Dve Britanke koje su nedavno letovale na Mikonosu toliko su bile besne zbog mamca na koji su nasele u jednom od plažnih barova da su svoja nemila iskustva podelile na sajtu Tripadvajzor. Jedna je platila pivo 37 evra, druga je za čašu domaće limunade iskeširala čak 46 evra.

„Važno je da su im ležaljke besplatne“, napisala je obožavateljka piva, a druga je dodala: „Ovaj bar ima caku da namami goste, nudeći besplatne ležaljke ukoliko se poruči piće. Ali onda, kada stigne račun, presedne vam čitavo letovanje. Platite limunadu skuplje od ručka na nekom drugom mestu.“

 

Komentari (0)

Loading