STRAŠNO NEVREME Teška situacija u šest sela opštine Požega: Bili smo odsečeni od sveta!
Foto: Alo/Foto: RINA

Zbog olujnog nevremena koje je prethodnih dana zahvatilo Požegu na delu teritorije opštine proglašena je vanredna situacija i odmah angažovana mehanizacija na saniranju šteta. Formirane bujične vode pričinile su velike štete, posebno na putnoj infrastrukturi u više delova požeške opštine. Pojedinim meštanima potpuno je uništen prilazni put do kuće.

- Ovo je prava katastrofa, još uvek ne možemo normalno da funkcionišemo. Bujica je bila tako jaka da je nosila sve pred sobom, naš put je potpuno uništen i bili smo odsečeni od sveta - kažu za RINA meštani ugroženih sela.

STRAŠNO NEVREME Teška situacija u šest sela opštine Požega: Bili smo odsečeni od sveta!

Foto: printskrin

 

Vanredna situacija je proglašena u Otnju, Jelen Dolu, Papratištu, Tučkovu, Zaselju i Vranjanima. Štab za vanredne situacije je odmah reagovao i saniranje šteta je odmah započelo, a u pogođenim selima je najveći deo štete na putevima već saniran i saobraćaj normalizovan.

Šteta od 5 do 10 miliona

 

Prema prvim procenama, šteta na teritoriji opštine Požega u šest mesnih zajednica u kojima je u subotu proglašena vanredna situacija biće između pet i 10 miliona dinara. Prema rečima predsednika te opštine Đorđa Nikitovića, on je na terenu i obilazi sela u kojima je proglašena vanredna situacija.

- Videćemo za koliko dana možemo da saniramo štetu. Vanredna situacija će trajati sve dok putevi po mesnim zajednicama ne budu vraćeni u prvobitno stanje, da mogu sugrađani da ih koriste, a sada se ne može reći kada će to biti - rekao je Nikitović.

- Kada komisija završi svoj posao, moći ćemo da pričamo da li uopšte ima poljoprivredne štete i kolika je - dodao je on.

Z. G.

- Nekoliko mesnih zajednica je pretrpelo veliku štetu na nekategorisanim putnim pravcima. Obilaskom terena ustanovili smo da je neophodno da se istog dana proglasi vanredna situacija, da bismo sve naše kapacitete mogli da preusmerimo upravo na te puteve, kako bismo u što kraćem vremenskom roku sanirali nastalu štetu. U petak smo imali dve velike intervencije, i to u MZ Tučkovo na magistralnom putu i u Vranjanima. Velika zahvalnost pripadnicima vatrogasne službe u Požegi i radnicima JKP za intervenciju u jednom domaćinstvu gde je bilo izvesno da će voda ući u kuću - kazao je predsednik opštine Požega Đorđe Nikitović, dodajući da će vanredna situacija trajati do god se ne saniraju svi putni pravci i budu prohodni za meštane.

STRAŠNO NEVREME Teška situacija u šest sela opštine Požega: Bili smo odsečeni od sveta!

Foto:printskrin

 

Pored puteva, padavine su pričinile znatne štete i na poljoprivrednom zemljištu i kulturama, kažu poljoprivrednici. U Zaselju meštani tvrde da ne pamte da jedan potočić koji veći deo godine nama vode uopšte za nekoliko sati stvori ovoliko problema i štete.

Građani kojima je pričinjena šteta od obilnih padavina mogu je prijaviti predsednicima svojim mesnih zajednica ili na pisarnici opštinske uprave, odnosno poljoprivrednoj službi Opštine Požega.

STRAŠNO NEVREME Teška situacija u šest sela opštine Požega: Bili smo odsečeni od sveta!

Foto: MUP

 

 

U Užicu još uvek traje borba

Olujno nevreme koje je pogodilo sela na planini Kablar kod Čačka izazvalo je kolaps na elektromreži, pa su stanovnici duže od 48 sati bili bez struje. Nakon skoro tri cela dana električna energija ponovo je stigla u njihove domove.

Tokom lociranja i saniranja kvara na električnoj mreži, jedan radnik Elektrodistribucije upao je u Zapadnu Moravu, ali na svu sreću prošao je s lakšim telesnim povredama.

S posledicama nevremena i dalje se bore Užičani i Požežani, a na teritoriji nekoliko mesnih zajednica u ovim lokalnim samoupravama proglašena je vanredna situacija. Zbog izlivanja bujičnog potoka u selu Karan kod Užica došlo je do velikog oštećenja putnih pravaca, a oštećena su i tri mosta. Gradski štab za vanredne situacije osposobio je alternativne prelaze za meštane dok se šteta od nevremena ne sanira. U saniranje je uključena i teška mehanizacija, a očekuje se da bude popisana i šteta koju su meštani nevremenom pogođenih sela pretrpeli na poljoprivrednim zasadima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading