ZA PRIMER! Danilo Zarić (14) iz Ivanjice piše pesme i nema nijedan profil na društvenim mrežama: Kad bismo više čitali, svet bio bio bolje mesto
Foto: Alo/Foto privatna arhiva

Da nisu sva deca zavisnici od Tiktoka, Fejsbuka i generalno društvenih mreža, kao i da pisanje poezije nije „staromodno“, potvrđuje Danilo Zarić iz Kušića kod Ivanjice.

Danilo ima malo godina, tek mu je 14, i pregršt snova. Jedan od njih je uspeo da ostvari, njegova prva knjiga poezije „Deco, verujte!“ je doživela drugo izdanje i prevedena je na ruski jezik.

- Uskoro će, nadam se, izaći i moja druga knjiga - rekao nam je Danilo.

U ovoj knjizi je objavljena 41 pesma, a Danilo, naravno, iz srpskog jezika ima samo petice i  redovno osvaja nagrade.  Podjednako je uspešan i u svim ostalim predmetima, voli istoriju i biologiju, ali je ljubav prema lepoj reči prevagnula. Prvu pesmu je napisao kao šestogodišnjak.

- Učitelj Milan nam je rekao da ima neki konkurs, ja sam pisao o mojoj baki Milici i tako je sve počelo. Inspiraciju nalazim svuda oko sebe, u svakodnevnim situacijama. Svojim pesmama želim da pošaljem poruku deci da što više čitaju, da se igraju i druže, da rade sve one zaboravljene, lepe stvari, da što manje vremena provode na internetu. Pre svega, želim da im poručim da veruju u čuda, jer ja verujem - naveo je dečak koji nema nijedan profil na društvenim mrežama.

 - Uzor mi je Ljubivoje Ršumović. Volim mnogo da čitam, ne znam tačan broj knjiga koje sam iščitao do sada, mada nisu sve pesme, volim i prozu - objasnio je Danilo, čija je prva knjiga promociju imala na prošlogodišnjem Sajmu knjiga.

ZA PRIMER! Danilo Zarić (14) iz Ivanjice piše pesme i nema nijedan profil na društvenim mrežama: Kad bismo više čitali, svet bio bio bolje mesto

Foto privatna arhiva

 

Danilo, osim mame Ljiljane i tate Milića, ima mlađu sestru Danku, koja će ove godine da krene u prvi razred.

- Ona često recituje moje pesme na školskim priredbama i takmičenjima - otkrio nam je ovaj divni mladi čovek, i još jednom potvrdio da kakva će nam deca biti zavisi, pre svega, od porodice. A njemu njegova, osim lepog vaspitanja, neprekidno daje i vetar u leđa.

- Nadam se da ću upisati gimnaziju u Ivanjici, sigurno ću nastaviti da pišem - otkrio nam je talentovani Danilo, koji je učenik sedmog razreda osnovne škole „Major Ilić“.

ZA PRIMER! Danilo Zarić (14) iz Ivanjice piše pesme i nema nijedan profil na društvenim mrežama: Kad bismo više čitali, svet bio bio bolje mesto

Foto privatna arhiva

 

Kao i većinu pesnika, i Danila krase čista i tanana duša, posebna vrsta nevinosti kojoj su reči najverniji saputnici i najjači oklop u vremenu kada su zaboravljene iskonske vrednosti.

- Nisam primetio da su moji drugovi u školi i inače promenili odnos prema meni zato što mi je izašla knjiga poezije. Družimo se isto kao pre - skromno je rekao ovaj mladi pesnik o čijim delima će se tek pričati.

Ribe koje lete, mačka koja plete!

U svojim pesmama Danilo govori o čudima, pa su neki stihovi posvećeni ribama koje lete i mački koja plete, učitelju, baki, prirodi. Knjigu je izdalo udruženje Srbski kulturni cenatr „Ćirilica”, gde može da se kupi po ceni od 500 dinara. Sav prihod od prodaje namenjen je za štampanje druge Danilove zbirke poezije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading