M:tel lider u isplati dividende
Foto: Alo/Alo

Poređenja radi, posljednjih 12 mjeseci racio isplate dividende u “Telekomu Austrija” je 29 odsto, “BH Telekom” je isplatio 55 odsto zarade po akciji, a ukupan prosjek za branšu iznosi ispod 40 odsto. 

Sa druge strane, “Mtel” skoro dvije decenije isplaćuje dividendu na nivou 100 odsto.

Od kada je većinski vlasnik “Telekoma Srpske” postao “Telekom Srbija” isplaćeno je po osnovu dividende 1,2 milijarde KM, što ga čini apsolutnim liderom na našim prostorima. Zato se i akcije “Mtela” smatraju najsigurnijim ulaganjem na tržištu.

Od 2019. godine, kada počinje ozbiljan investicioni ciklus povećavaju se i prosječne godišnje investicije koje iznose rekordnih 165 miliona KM.
Shodno pomenutom, a u želji da poslovanje uskladimo sa svjetskom praksom, a akcionarima omogućimo dalji rast njihovih ulaganja, upravni odbor “Telekoma Srpske” donio je odluku da se dio dobiti za 2022. godinu prebaci u neraspoređenu dobit i na taj način povećaju kapaciteti za dalje investicije i rast akcija i vrijednosti kompanije. Zbog toga smo trenutno isplatili polugodišnju dividendu za prvih 6 mjeseci.

Ovakav potez može imati samo pozitivan efekat na poslovanje, a eventualne reakcije na berzi mogu biti kratkotrajne, nakon čega će cijena akcija nastaviti da raste.

“Mtel” je kao i 2022. godine i u prvom kvartalu ove godine poslovao sa velikom dobiti i zabilježio rast korisnika. Stoga smo se fokusirali na poteze koji će omogućiti dodatno jačanje kompanije, zbog čega je i odlučeno da neraspoređenu dobit preusmjerimo u dalje investicije i rast.

Da su potezi uprave “Mtela” usmjerani ka dodatnom razvoju i rastu vrijednosti kompanije, osim dosadašnjih uspjeha, potvrđuje i struka. Stav ekonomista je da je odluka “Mtela” mudra i da daje dodatnu sigurnost akcionarima da će se očuvati stabilnost poslovanja s obzirom na to da nijedna svjetska kompanija ne isplaćuje stoprocentnu dividendu, naročito ne tokom investicionog ciklusa i da je to jedina racionalna i odgovorna odluka.

Inače, primjena nove prakse u isplati dividende će još više povećati rentabilnost poslovanja, a kroz trasformaciju akcija dividende u akcije rasta otvorile bi se nove mogućnosti za kompaniju i napravila dodatna vrijednost.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading