SPORI OPORAVAK Jedanaestoro ranjenih u masovnim pucnjavama i dalje bolnici: Ranjeni dečak ide na lečenje u Čikago!
Foto: Alo/Nikola Todorović/Alo!

Jedanaestoro ranjenih u masovnim pucnjavama koje su se dogodile pre tri sedmice i dalje je na bolničkom lečenju, rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek.

Dečak koji je zadobio povrede kičme verovatno će nastaviti lečenje u Čikagu, a država će snositi troškove, naveo je Đerlek.

- Na Institutu za majku i dete je pacijent koji ima ozbiljne komplikacije zbog povrede vratne kičme i on će verovatno nastaviti lečenje u Čikagu, spremamo dokumentaciju i država će snositi sve troškove - rekao je Đerlek gostujući na RTS-u.

Kako je objasnio, svi pacijenti su imali politraume i morali su da naprave prioritete prilikom zbrinjavanja. U KBC Zemun je pacijent sa ortopedskim problemima, dok je devetoro ranjenih u Urgentnom centru. Svi su stabilno i van životne opasnosti.

SPORI OPORAVAK Jedanaestoro ranjenih u masovnim pucnjavama i dalje bolnici: Ranjeni dečak ide na lečenje u Čikago!

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

 

 

U najtežem stanju su pacijent (1997. godište) kome je odstranjen bubreg, a očekuje se i intervencija na krvnim sudovima, zatim pacijent (1972) sa povredom grudnog koša koji očekuje ortopedsku operaciju. Devojci (2005) koja je zadobila dve prostrelne rane odstranjen je bubreg, njoj je povređena jetra i imala je operaciju debelog creva.

- Očekujemo još operacija kako bismo je osposobili za puštanje kući - rekao je Đerlek i istakao da će biti potrebno mnogo vremena da se svi pacijenti oporave, da sledi rehabilitacija, kao i da će biti potrebna psihosocijalna podrška.

- Ovako stresne situacije koje niko nije očekivao ostavljaju ozbiljne posledice po mentalno zdravlje - na roditelje, učenike, nastavnike, siguran sam da ćemo obezbediti kvalitetnu zdravstvenu uslugu za sve koji su ovo doživeli - rekao je Đerlek i, govoreći o preduzetim merama, podsetio da su još 4. maja reagovali formiranjem timova za psihološku podršku roditeljima, nastavnicima i učenicima, odnosno otvaranjem telefonskih linija za sve kojima je to potrebno.

U saradnji sa Ministarstvom prosvete i Unicefom štampali su flajere za decu, nastavnike, roditelje, sa informacijama o tome kako se ophoditi u tim situacijama, kako prići deci.

Obazrivost na prvom mestu

Vlada Srbije je u sredu objavila spisak ustanova kulture koje mogu da prime decu iz OŠ „Vladislav Ribnikar“. Kako je rečeno, roditelji treba da se izjasne koje ustanove su im prihvatljive, kako bi Ministarstvo prosvete u petak pripremilo plan aktivnosti za sledeću nedelju za učenike u dostupnim objektima.

Na pitanje kakvi će se sadržaji organizovati za decu, Đerlek je rekao da moramo biti obazrivi.

- Treba porazgovarati sa roditeljima, oni najbolje poznaju decu, saslušati njihove predloge, razgovarati sa decom, koliki su njihovi strahovi i briga, i struka će dati svoje mišljenje i doneti najbolje rešenje za budućnost dece koja su prošla kroz sve ovo - rekao je Đerlek.

Đerlek navodi da je potrebno multisektorsko jačanje saradnje između Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete i Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja. Srednjoročno se radi na projektima koji se bave rešavanjem kriza i smanjivanjem posledica.

- Angažovaćemo veliki broj stručnjaka da razgovaraju sa roditeljima, nastavnicima, učenicima i da se vidi koliko je sve to uticalo na mentalno zdravlje u pojedinim školama - rekao je Đerlek.

Komentarišući vanredni inspekcijski nadzor povodom primedbi roditelja na rad dr Ranke Radulović tokom pružanja psihološke podrške učenicima, Đerlek je rekao da će javnost o tome biti obaveštena kada bude podnet izveštaj.

- Ako je neko načinio propust, biće sankcionisan - rekao je državni sekretar dr Mirsad Đerlek.

Rekonstrukcija škole u dogovoru s roditeljima

Marko Blagojević, ministar za javna ulaganja, oglasio se povodom radova u OŠ „Vladislav Ribnikar“.

SPORI OPORAVAK Jedanaestoro ranjenih u masovnim pucnjavama i dalje bolnici: Ranjeni dečak ide na lečenje u Čikago!

Foto Alo

- Radovi u OŠ „Vladislav Ribnikar“ biće rezultat dogovora s roditeljima dece te škole. Projekat i dinamika realizacije će biti predmet razgovora u danima koji slede i budite sigurni da nijedan korak neće biti preduzet a da prethodno nije postignut dogovor o tome šta će da se radi i kako - izjavio je ministar Blagojević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading