TEMPERATURNI ROLERKOSTER PRAVI POMETNJU Više agresije zbog promene vremena
Foto: Alo/Foto Alo!/ilustracija

Dr Ivana Stefanović je za RTS rekla da su za 24 sata imali 1.603 intervencije, 200 više nego inače, i to za različite kategorije pacijenata.

- Imali smo pozive hroničnih pacijenata, javljali su se s bolovima u grudima, oni koji imaju astmu zbog cvetanja visokog drveća, ali i oni pacijenti koji imaju karcinom, koji su se žalili na jake bolove. Na kraju, zvali su i pacijenti s mentalnim problemima koji već imaju postavljene dijagnoze i koji su se iz nekog razloga dekompenzovali. Dakle, dosta povreda, dosta agresije i dosta agresije kod pacijenata s mentalnim smetnjama - rekla je dr Stefanović.

Radmila Šehić, specijalista opšte medicine iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u penziji, kaže da je vreme jedan od faktora zbog kog se osećaju lošije.

- Smena sunca i kiše, i nagle promene kao ove maltretiraju krvne sudove vrata i glave, osećaju se vrtoglavice, nelagoda. Proleće je inače period koji smeta hroničnim bolesnicima, a među njima su i oni s mentalnim smetnjama.

Psihijatar Tanja Vlašković potvrđuje da vreme može da utiče na ovu pojavu.

- Promene vremena ne prijaju ni zdravim osobama, a kamoli osobama koje imaju problem. Osim u ovakvim promenama, pacijenti s mentalnim smetnjama se osećaju lošije i kad duva košava, pa i kad je pun mesec zbog nivoa plime i oseke.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading