BORBA Zejna Murkić i Dragan Ristić Kal traže podršku za malu Romkinju: Kaznite nasilnike!
Foto: Printscreen/Printscreen/AmiGShow

Sramotni čin diskriminacije osmakinje u OŠ „Petar Petrović Njegoš“ u Vrbasu kojoj su deca te škole donela bakarnu žicu i kojoj niko nije hteo da bude pratnja na maturi samo zato što je Romkinja, užasnuo je javnost. Direktorka škole Slavica Gvozdenović oglasila se saopštenjem koje je objavljeno na portalu opštine i ustvrdila da je reč o medijskoj hajci, kao i da je „problem rešen“.

Ipak, sudeći po rečima muzičara i osnivača grupe „Kal“ Dragana Ristića i pevačice Zejne Murkić, mere koje je preduzela su daleko od rešenja.

- To je zataškavanje, šta drugo da kažem. Upoznat sam sa celim slučajem, ali nažalost, on nije jedini. Ovakve stvari dešavaju se otkad postoji školski sistem u Srbiji. Verujem da smo svi svedoci situacija u kojima sa decom koja su Romi niko neće da sedi u autobusu kad se ide na ekskurziju ili u klupi, da ne navodim sve ostale primere diskriminacije - istakao je za Alo! Ristić, i ukazao na to da rešenje ovog problema mora da bude sistematsko.

BORBA Zejna Murkić i Dragan Ristić Kal traže podršku za malu Romkinju: Kaznite nasilnike!

Foto:Blic!

 

- Zašto ne bismo u okviru Građanskog vaspitanja svakog 8. aprila na Međunarodni dan Roma imali bar dva časa iz predmeta Istorija i kultura Roma? Zašto ne bismo pričali o značaju Roma za svetsku muziku i kinematografiju, o tome koliko puta su bili inspiracija za velika umetnička dela u Srbiji i na planeti, ili na šta bi ličila Guča bez romskih muzičara - pojasnio je Ristić.

Direktorka: Sama je tražila da joj razredni bude pratnja?!

U saopštenju koje je dala direktorka škole Slavica Gvozdenović navedeno je, između ostalog, da „majka devojčice, zadovoljna razvojem situacije i obavljenim razgovorom sa roditeljima učenika, kao i njihovom reakcijom, nije želela da se problem produbljuje jer deca treba da nastave školovanje i druženje u istoj školi“.

„Majka i devojčica su izrazile želju da devojčici odeljenski starešina bude pratilac na maturi, što je odeljenski starešina sa zadovoljstvom prihvatio...“

I pevačica Zejna Murkić, koja je takođe bila žrtva rasne diskriminacije baš kao i njena ćerka, veruje da se razgovorom ne postiže mnogo.

- Uprava škole misli da će sa nekoliko ružnih reči upućenih deci koja su ponižavala tu devojčicu i sa nekoliko lepih reči upućenih njoj rešiti problem. Smatram da prema deci koja su ponižavala tu devojčicu treba da se odnosimo kao prema kriminalcima i da treba da budu kažnjena. Žao mi je, ali tako je -navela je, i dodala da je nedopustivo da se „ovakvi sramni i primitivni incidenti dešavaju u današnje vreme“.

- Deca mogu na internetu da se informišu o svim pojedinostima, čak i o zakonima i kaznama. Roditelji treba da ih uče da nije smešno kad nekog ponižavaš, da to rade samo loši ljudi. Problem je što deca u sebi gaje predrasude i neznanje. Neznanje vodi u bes, a bes u zlo - rekla je Murkićeva, uz komentar da su videli samo da je devojčica Romkinja.

- A nisu pomislili da ima lepu kosu? Ili koliko lepo peva, kuva? Romi su narod sa mnogo talenata, a i dalje ga mnogi posmatraju isključivo kao skupljače sekundarnih sirovina - navela je pevačica, koja je i ambasador UNCHR-a.

Prema njenim rečima, kod nas je oko 20 odsto Roma ugroženo.

- To je deo romske populacije koji nema ni lične isprave. Apelujem na njih da se prijave jer samo tako taj problem može da se reši - istakla je Murkićeva.  

Opre Roma: Direktorka, hitno rešite ovaj incident!

U otvorenom pismu Pokreta „Opre Roma Srbija“ direktorki Gvozdenović  navedeno je, između ostalog, da je „tretman koji je devojčica pretrpela protivan principima jednakosti, poštovanja i inkluzije“.

„Preduzmite hitne mere kako biste rešili ovaj incident. Obezbedite da se svi učenici, bez obzira na njihovo poreklo, osećaju bezbedno, podržano i cenjeno u školskom okruženju...“, navedeno je, između ostalog, u pismu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading