TEŽAK POVRATAK Nastava u OŠ Vladislav Ribnikar počinje danas, po šest policajaca u smeni: Deca u našim školama su sigurna i bezbedna
Foto: Alo/Foto ALO!

Danas počinje nastava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u kojoj je 3. maja u nezapamćenom zločinu ubijeno devet učenika i čuvar.

U njoj će, na oba ulaza i u obe smene, kako je istakao državni sekretat MUP-a Danilo Stevandić, biće povećano prisustvo policajaca.

- Biće angažovane i starešine koje će kontrolisati školu - izjavio je za RTS Stevandić i istakao da se država nalazi uvek na mestu na kome treba da bude - uz svoje građane.

Stevandić je precizirao da će šest policijska službenika biti u smeni.

- Osim njih, biće angažovane starešine koje će kontrolisati i obilaziti školu i policijske službenike. Njihov zadatak je da s direktorima škola usaglase bezbednosne prioritete i pažnju usmere na rano otkrivanje mogućih rizika i pretnji - naveo je Stevandić.

Prema njegovim rečima, deca u školama u Srbiji su sigurna i bezbedna.

- Povećali smo broj policijskih službenika. Na obezbeđenju 1.832 državne i privatne škole i njihovih 4.180 objekata svakodnevno je angažovano 3.500 policajaca - naveo je Stevandić.

Sa druge strane, grupa roditelja ove škole juče je podržala inicijativu da se nastava odmah obustavi u postojećoj zgradi škole.

U saopštenju koje su dali tim povodom navedeno je da više od 150 roditelja učenika ove škole zahteva da školska godina bude završena zaključno sa 3. 5. 2023, kao danom kada je tragični događaj nasilnim putem prekinuo normalno školovanje.

 „Sve ono što se u školi dešavalo nakon 3. 5. 2023. godine predstavlja samo pokušaj da se nasilno uspostavi normalno stanje u školi”, piše u saopštenju, uz napomenu da krizni plan „koji uprava škole pokušava da sprovede po svaku cenu“ ima jedino cilj da prikrije posledice tragičnog događaja. 

Kako se dodaje, roditelji su za ovakav stav dobili podršku eminentnih stručnjaka iz oblasti neuropsihijatrije i psihoterapije, a u prilogu je dato i mišljenje jednog od njih.

TEŽAK POVRATAK Nastava u OŠ Vladislav Ribnikar počinje danas, po šest policajaca u smeni: Deca u našim školama su sigurna i bezbedna

Foto ALO!

 

Roditelji koji podržavaju ovu inicijativu smatraju da je plan za nastavak školovanja koji se sprovodi od 10. maja štetan po razvoj velikog broja učenika, ako ne i za sve, i da je jedino rešenje momentalan prekid nastave i okončanje radne školske godine.

„Školska godina se na tragičan način završila 3. maja. Svaki dan posle toga nije nastavak školske godine nego veštačko pravljenje da se ništa nije desilo. A desilo se. Deca su nam ubijena u školi”, naveo je neuropsihijatar i sudski veštak dr Zoran Đurić, koji se takođe zalaže da deca iz škole „Vladislav Ribnikar“ u maju završe ovu školsku godinu.

On je kao razloge naveo to da masovno ubistvo devet vršnjaka i jednog radnika obezbeđenja predstavlja snažan stres za učenike.

- Emocionalna klima drugarstva, igre, zajedničkog učenja, sigurnosti i poverenja je narušena ovim zločinom. Neka deca su prisustvovala zločinu i ranjena su, neka su preživela bez povreda, neka su bila u smeni i čula pucnje. Deca su traumatizovana jer su direktno svedočila gubitku života svojih drugova, druga su sekundarno traumatizovana jer su to odmah od njih saznala. Doživeti ranjavanje u oružanom napadu, prisustvovati smrti dragih drugova, saznati da drugovi sa kojima ste se viđali svaki dan u školi i u druženjima više nisu živi, traumatični je događaj prvog reda - objasnio je dr Đurić, i dodao da ovakvo stanje predstavlja posttraumatsko reagovanje na ovaj užasan zločin.

Dr Đurić je precizirao da je jedini način da se to posttraumatsko reagovanje smiri i sanira da deca ne idu na mesto zločina.

- Dolazak u školu kod dece izaziva nevoljna sećanja na traumatični događaj, odnosno fleš-bekove, remeti im spavanje i san i primorava ih da izbegavaju sva mesta, situacije i sadržaje koja ih na bilo koji način podsećaju na zločin, to ih čini razdražljivom i depresivnom - zaključio je dr Đurić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading