OPREZ Veoma zarazna bolest šaka, stopala i usta pogađa decu: Američki virus hara Srbijom
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Bolest koja liči na prehladu, a koju karakteriše i osip po telu poslednjih dana hara vrtićima i školama širom Srbije.

Reč je o takozvanom američkom virusu, a zaraženu decu, osim visoke temperature, muče i bolovi u mišićima, malaksalost, gubitak apetita, kod neke se javlja i crvenilo očiju. U nekim situacijama bolest podseća na alergiju.

Ipak, kako su pedijatri istakli, uz antipiretike i dovoljno tečnosti, američki virus prolazi za 10 dana i retko dolazi do upale pluća i sličnih komplikacija. U slučaju kad dete ima temperaturu iznad 38,5, odmah ga treba odvesti u dom zdravlja i uraditi laboratorijske analize. Ukoliko se pridruži i bakterijska infekcija, lekari će uključiti i antibiotike.

Uz lekove i dosta tečnosti, važno je da dete miruje i bude nekoliko dana u izolaciji jer se virus lako prenosi, a kod odraslih osoba koje imaju neko hronično oboljenje mogao bi da napravi problem.

Bolest šaka, stopala i usta

Američki virus je, kako je ranije objasnila dr Nevenka Raketić, bolest koja je u Kanadi i na Novom Zelandu još 1957. godine opisana kao „Hand, foot and mouth disease“, odnosno bolest šaka, stopala i usta. Krajem devedesetih godina prošlog veka je počela da se javlja u formi epidemija, posebno u dalekoistočnim zemljama kao što su Tajvan, Kina, Koreja, Singapur i Japan. Tako se, recimo, u Kini od 2008. godine razboleva godišnje oko milion osoba, uglavnom dece. Od 2011. godine bolest se javlja i u ostalom delu sveta, tako da je 2012. godine zabeležena epidemija BŠSU u SAD.

Ovu bolest uzrokuju koksaki virusi (najčešće soj CV-A16) i enterovirusi (najčešće EV71). Period inkubacije je od tri do šest dana, kada se javljaju nespecifični simptomi kao što su povišena temperatura, bol u grlu, pojačan sekret u nosu, malaksalost, muka, povraćanje i gubitak apetita. Na kraju izlazi osip, uglavnom na dlanovima, tabanima i oko usana i u usnoj duplji, a može da se javi i na drugim delovima tela, najčešće na donjem delu leđa, na preponama, laktovima i kolenima. Promene su prvo tačkaste i crvene, a onda nastaju plikovi.

Posle sedam do deset dana bolest se u većini slučajeva završava, a smatra se da je dete zarazno prve nedelje od početka bolesti, mada neki autori navode da virus može da ostane u organizmu i više dana ili nedelja. U svakom slučaju, mališan se vraća u vrtić ili školu kada nema više promena na koži i kada se potpuno oporavi.

Lako se prenosi

Bolest se javlja najviše u dečjem uzrastu, uglavnom do pete godine života, mada može da se javi i kod odraslih. Jako je zarazna, širi se ne samo direktnim kontaktom već i preko predmeta, kapljičnim putem (kašljanje i kijanje) ili preko stolice zaražene osobe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading