ŠIROM SRBIJE MOGU DA SE DESE BUJIČNE POPLAVE Kritično sve južno od Save i Dunava, a evo šta nas čeka na leto
Foto: Alo/Masanori Jošida

Napominje da će nekoliko narednih dana bez kiše uticati da se situacija potpuno smiri. Međutim, upozorava i na oprez naredne sedmice, jer stiže jak ciklon iz Italije.

Ratko Ristić, profesor Šumarskog fakulteta, ističe da na teritoriji Srbije ima 11.500 bujičnih tokova i da je praktično ugrožena čitava teritorija južno od Save i Dunava gde god je brdsko-planinski reljef.

Obilne padavine donele su poplave nekim delovima Srbije. Dejan Vladiković kaže da je hidrološka situacija mnogo povoljnija. Imaćemo, kaže nekoliko narednih dana stabilnih, bez kiše i s porastom temperature, što će uticati da se potpuno smiri situacija. Međutim, upozorava da sledeće nedelje moramo biti oprezni, jer ponovo ide jak ciklon iz Italije onim istim predelima kao i ovih dana.

"Ići će malo južnije preko Tirenskog mora i preko Barija. Znači uhvatiće taj južni deo. Biće izložena Albanija, Grčka i samo po obodu postoji mogućnost, mi ćemo to pratiti za sliv Južne Morave kod nas. Tako da od srede, svako popodne, postoji mogućnost za pljuskove s umerenom količinom", navodi Vladiković.

Što se tiče ostalih vodotokova, ističe da je uzvodno bila veoma loša situacija u Hrvatskoj na reci Kupi i Korani i u zapadnoj Bosni na Uni i Sani i proglašena su vanredna stanja.

"Velika količina ide ka nama, ali ima prostora u reci Savi, kod Šapca je prevaziđena redovna i ostaće iznad redovne nekih 30 centimetara, neće ići ka vanrednoj odbrani. Zbog padavina u zapadnoj Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj stiže porast u Dunav, ali ništa alarmantno. Samo će kod Novog Sada imati iznad granice redovne odbrane od poplava", objasnio je hidrometeorolog.

Ukazuje i da su obimne padavine naša budućnost i da stručna javnost godinama upozorava na to kada se videlo da su efekti klimatskih promena veoma drastični.

Koja su kritična mesta

Ratko Ristić kaže da je praktično ugrožena čitava teritorija Srbije južno od Save i Dunava gde god je brdsko-planinski reljef.

"Imamo 11.500 bujičnih tokova na teritoriji Srbije. Na teritoriji Beograda ima 200 tih bujičnih tokova. I širom Srbije mogu da se dese bujične poplave, koje su inače prirodne katastrofe i mi svake godine nažalost imamo po nešto", upozorava Ristić.

Dodaje i da sada nije bilo nekih većih problema, sem izlivanja kišne kanalizacije na teritoriji Novog Sada i u Koceljevi. Međutim, navodi da tradicionalno imamo neke rizične slivove, kao što su reke Jadar, Topčiderske reke, Kolubare, prenosi RTS.

Kakvo nas vreme očekuje u naredna dva meseca

Vladiković kaže da će u narednih mesec dana ostati nestabilnost vremena s porastom temperature ali s većom šansom da budu česte nepogode.

"Tek od 15. jula će to biti u skladu s kalendarom. I avgust jako topao i pravi letnji mesec. A dotle ćemo se snalaziti s jako promenljivim vremenom", poručuje hidrolog Vladiković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading