NIKOLA KALABIĆ NIJE ZLOČINAC Četnički komadant pravosnažno rehabilitovan
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je rešenje Višeg suda u Valjevu kojim je usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Ova presuda je pravosnažna. U njoj se, između ostalo, navodi da je utvrđeno da nije sarađivao sa okupatorom.

Viši sud u Valjevu doneo je 5. avgusta odluku o rehabilitaciji četničkog vođe iz perioda Drugog svetskog rata Nikole Kalabića, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u tom sudu.

Kako se navodi u pisanom odgovoru, sudija Višeg suda doneo je nepravosnažno rešenje kojim je usvojen zahtev za rehabilitaciju Kalabića.

Sudski postupak o rehabilitaciji Nikole Kalabića trajao je godinama.

Zahtev za rehabilitaciju je podnela njegova unuka Vesna Kalabić u martu 2012. godine. Održano je osam ročišta sa preko 400 strana dokumenata koji su izvedeni kao dokazi u toku postupka.

U aprilu 2017. godine doneto je prvostepeno rešenje Višeg suda u Valjevu kojim je Nikola Kalabić rehabilitovan. U maju 2018. godine Apelacioni sud u Beogradu na žalbu višeg javnog tužioca donosi rešenje kojim se ukida prvostepeno rešenje o rehabilitaciji i sve se vraća Višem sudu u Valjevu.

Nikola Kalabić našao se na spisku zahteva za rehabilitaciju pripadnika Ravnogorskog pokreta, na kojem je, između ostalog i sam četnički komandant Dragoljub Mihailović.

Kalabić je prema zvaničnoj istoriji bio taj koji je posleratnim vlastima izdao Mihailovića, koji se krio sve do 1946. kada je uhapšen kod Višegrada, a potom osuđen na smrt i streljan. Sam Kalabić je, prema dostupnim izvorima, 1946. godine izgubio život pod okolnostima koje još uvek nisu do kraja razjašnjene.

Dok Kalabićevi potomci tvrde da rehabilitacijom žele da speru ljagu sa njegovog imena, nekadašnji borci antifašističkog rata i pojedini istoričari smatraju da je Kalabić naređivao, a ponekad i sam učestvovao u zločinima tokom Drugog svetskog rata.

Viši sud u Beogradu je maja 2015. godine rehabilitovao i Dragoljuba Mihailovića, koji je posle rata osuđen na smrt zbog ratnih zločina i saradnje sa fašističkim okupatorom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading