I OD GOREG IMA GORE Pandorina kutija zvana internet: Tiktok je mala maca za "dark veb"!
Foto: Stock/Foto: stockphoto
I OD GOREG IMA GORE Pandorina kutija zvana internet: Tiktok je mala maca za

Foto: stockphoto

 

Posle tragedije koja se dogodila u OŠ „Vladislav Ribnikar“ kada je K. K. ubio devetoro učenika i čuvara, mnogi su za glavne krivce proglasili društvene platforme s nasilnim sadržajima.

Ne samo zbog ovog nepojmljivog zločina, već i zbog brojnih izazova usled kojih su deca povređivala sebe i druge, na udaru se našao ozloglašeni Tiktok. Mnoge države su ograničile njegovo korišćenje, neke, poput američke Montane, potpuno su ga zabranile, a peticiju o ukidanju je pokrenula i Crna Gora.

Ipak, kako su za Alo! objasnile Irena Đokić iz Centra za bezbednost, istragu i odbranu DBA i psiholog i savetnica predsednika Internacionalne policijske organizacije za prevenciju porodičnog i vršnjačkog nasilja (IPO Srbija) Marija Šutulović, represivne mere tog tipa mogu da budu kontraproduktivne.

I OD GOREG IMA GORE Pandorina kutija zvana internet: Tiktok je mala maca za

Foto: Alo!

- Iz Pandorine kutije zvane internet isplivalo je mnogo pitanja, nedoumica, stvari koje nas mogu zbuniti. Ipak, radikalne metode tipa zabrana ovih platformi, ne bi dale odgovarajuće rezultate, jer svakim danom imamo nove opasnosti sa razvojem tehnologija. Akcenat treba staviti na prevenciju i edukaciju dece i roditelja, kao i bolju kontrolu od strane državnih institucija - rekla je Đokićeva, i precizira da misli na kontrolu sadržaja koji se objavljuje na svim mrežama.

- Mislim na omalovažavanje, ponižavanje, provokacije, pretnje, neprimerene snimke, govor mržnje, snimke pune nasilja. Rezultate bi dali i oštrija kaznena politika za lica koja objavljuju sadržaj, kao i pozivanje roditelja na odgovornost - navela je naša sagovornica i istakla užasne zamke koje decu vrebaju na Dark vebu, to jest, mračnom vebu.

- Reč je o raju za kriminalce, pedofile, lopove, ali nismo sigurni šta je to i kakve veze ima s našom decom. Dark veb su mesta na internetu koja se posećuju pomoću pretraživača TOR, odnosno Tor Project, a to je isto što i Mozilla, Google, Chrome, ali je razlika u tome što preko Tora može anonimno da se pretražuje, on ne čuva podatke i pretragu ne vidi vaš internet provajder. Jednostavno, vi ste praktično nevidljivi - objasnila je Đokićeva, i istakla da je to tajni svet prepun je ilegalnog sadržaja.

- Puno pedofila se nalazi na Dark vebu, na njemu su stranice sa dečjom pornografijom, stranice za prodaju svih vrsta droga, naoružanje možete kupiti, automobile, telefone, lažni identitet, bitne informacije, steroide koji su vrlo popularni. Postoji veliki broj snimaka seksualne eksploatacije dece, snimaka nasilja. Nema klasičnog načina kupovine koji ostavlja tragove o transakciji, već se trguje isključivo kriptovalutama - dodala je Đokićeva, i istakla da naša deca uglavnom završavaju na Dark vebu kupujući softvere igrica po mnogo jeftinijim cenama od standardnih.

- Ne može se pouzdano reći u kojoj meri naša deca koriste mračni internet, ali moramo da učimo našu decu o opasnostima koje se tamo nalaze i da ih upoznamo o nelegalnim i štetnim sadržajima. Najbolji način zaštite bi bio da se Dark veb uopšte ne koristi - navela je Đokićeva.

Psiholog Marija Šutulović je ukazala na veliki broj samoubistava i ubistava pod uticajem ovih platformi.

I OD GOREG IMA GORE Pandorina kutija zvana internet: Tiktok je mala maca za

Foto: privatna arhiva

 

- Na njih idu deca koja nemaju samopouzdanja ili se ne osećaju prihvaćenim a koja su podložna da dođu u opasnost da bi se dopali drugima i da bi „ušli u krug prijatelja“. Svedoci smo toga da je bilo mnogo slučajeva samoubistava i ubistava pod uticajem ovih platformi. Deca koja nemaju od roditelja podršku, nisu sa njima bliska i roditelji im nisu jasno ukazali na opasnosti, mogu da dođu u ove situacije - objasnila je naša sagovornica.

Željni lajkova

Lajkovi su im posebno bitni, jer se tako osećaju prihvaćenim u društvu, osećaju se važno i podiže im se samopouzdanje, koje vrlo verovatno ne dobijaju sa najbitnije strane, od porodice - istakla je Marija Šutulović.

I ona, kao Đokićeva, smatra da drastične mere, kakva je zabrana ovih platformi, nisu najbolje rešenje.

- Problem nastaje kod drastičnih mera, jer deca ispoljavaju agresivno ponašanje, neposlušnost, popuštaju u školi iz inata prema roditeljima. Zato su manje restriktivne a konstruktivne mere bolji izbor. Peticija bi možda i dala rezultata u smislu da se deca spreče da gledaju neprikladne sadržaje, a s druge strane, mi kao odrasli, odnosno kao roditelji, trebalo bi da budemo u toku s dešavanjima kako bismo svoju decu sačuvali - navela je Šutulovićeva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading