LAŽNE BOMBE NAPRAVILE PRAVU POMETNJU Za remećenje javnog reda i mira preti zatvor od tri meseca do tri godine i novčana kazna
Foto: Alo/Foto: Ognjen Radošević

- Roditeljima je poručeno da decu u prvu smenu ne dovode, a da će za popodnevnu smenu biti javljeno da li da dolaze ili ne - rekla je za Alo! majka učenika prvog razreda OŠ „Ivo Andrić“ na Kanarevom Brdu.

Posle ovakvih dojava, procedura nalaže da MUP obavezno uputi specijalno obučene kontradiverzione ekipe sa psima da prekontrolišu objekat i dok se to ne uradi ulaska nema. To se desilo i ovog puta, ali nije bilo moguće u isto vreme poslati ekipe u svaku školu, tako da je u pojedinim školama provera završena već do 10 sati, dok su u nekima učenici čekali do druge smene.

- U komunikaciji sa MUP-om direktori škola će dobiti informaciju kada će škola biti pregledana i doneće odluku za popodnevnu smenu - objasnili su iz MUP-a.

U OŠ „Stevan Sremac“ u Borči dojava je stigla još u 5.40 ujutro, tako da je ekipa policije bila na terenu već u sedam sati i, prema rečima majke jednog sedmaka, sve je pregledano u kratkom vremenskom roku i deca su normalno krenula u prvu smenu u osam sati.

Kako je izjavila direktorka OŠ „Laza Kostić“, koja je među prvima otvorila mejl sa lažnom dojavom, zaposleni su reagovali po uigranom scenariju.

- Očekujemo da se mali vrate, za učenike starijih razreda organizovaće se onlajn nastava, već je krenulo nekoliko časova. Nastavnici koji su bili u putu ostaće u školi i držaće odatle časove onlajn - rekla je ona.

Podsetimo, prošle godine u Beogradu je u nekoliko navrata bilo dojava da je u brojnim osnovnim i srednjim školama navodno postavljena bomba, a svaka se ispostavila kao lažna.

U članu 343 Krivičnog zakona objašnjeno je šta sleduje onome ko izaziva paniku:

„Stav 1: Ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrđenja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom“.

Ko šalje!

Koliko će biti komplikovano da se otkriju počinioci, zavisi, između ostalog, i od načina na koji su dojave stigle. Nakon prethodnog talasa lažnih dojava Jovan Šikanja sa portala E sigurnost rekao je da je teže otkriti pošiljaoca kada je u pitanju elektronska pošta jer postoje mnogi servisi za anonimno slanje mejl adresa.

- Nije bitno odakle dolazi mejl, postoje servisi baš za anonimno slanje, to policiji malo znači, jer poruka može biti poslata iz Srbije, a da se vidi da je poruka poslata sa ko zna koje mejl adrese - objasnio je Šikanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading