JEZIVO! Na Tiktoku sve više objava posvećenih dečaku ubici iz Ribnikara: Od veličanja do nabijanja na kolac!
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Najgori zločin u istoriji Srbije kao da je našao načina da i dalje živi, i to na mreži Tiktok, gde se danas nalazi gotova sva srpska mladež! Ni dve nedelje od masakra u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ nije prošlo, a na Tiktoku postoji više stotina fan-profila s njegovim imenom i prezimenom. Veliča se to što je uradio, nalaze se opravdanja, a devojčice iz Srbije, ali možda i u većoj meri iz inostranstva, izjavljuju komentare simpatije, jer zaboga „mali je sladak, može mu se oprostiti“. Pojedine devojčice lajkuju fotografije K. prave i lažne, jer pojedine on „neodoljivo podseća“ na nekog glumca, i uz opis da je „baš sladak“, pišu: „K., oženi me!, „Opsednuta sam tobom, želim da budem tvoja“...

JEZIVO! Na Tiktoku sve više objava posvećenih dečaku ubici iz Ribnikara: Od veličanja do nabijanja na kolac!

Foto: printskrin

 

 

 

Ovim užasnim i zabrinjavajućim komentarima kontriraju osvetnički, oni koji bi ga se jedva dočepali, pa ga „nabijali na kolac“. Stariji dečaci obećavaju da će se „ukoliko monstruma ne osude“ sami pobrinuti za njega i za njegovu porodicu. I jedni i drugi se mere stotinama objava, hiljadama komentara i milionskim pregledima, a svima je zajedničko da su apsolutno dostupni za gledanje svakom tinejdžeru iz Srbije koji je na Tiktoku. A koliko ih nije?!

Prema rečima psihologa iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu Ružice Radović, kroz istoriju smo imali slučajeve u kojima su se favorizovali antijunaci.

- S jedne strane imamo senzacionalističko izveštavanje o nezapamćenom zločinu i normalnu znatiželju kod dece da im neko odgovori na pitanja šta je bilo u glavi dečaka K. K. kad je uradio to što je uradio, a s druge strane manjak informacija od onih koji bi to mogli da kažu. Kao neko ko zastupa interese dece, moram da ukažem da to što se objavljuje na Tiktoku nije dobro ni za jedno dete,  uključujući i dečaka K. K., ali ponavlja da se sve svodi na razgovore sa decom. Roditelji i nastavnici moraju da razgovaraju s decom, da ih pitaju kako se osećaju, da im objasne kako da reaguju na emocije, pa i na ove negativne kakve su pokušaji tumačenja da je ovo osveta K. K. zbog maltretiranja i vršnjačkog nasilja - rekla je Radovićeva.

Gašenje Tiktoka nije rešenje, odrasli su prva linija odbrane

Đokićeva je istakla da gašenje aplikacije ne bi donelo neko rešenje, jer svako vreme nosi svoje izazove i probleme s kojima se suočavamo i na koje moramo biti spremni.

JEZIVO! Na Tiktoku sve više objava posvećenih dečaku ubici iz Ribnikara: Od veličanja do nabijanja na kolac!

Foto: Alo!

 

- Danas je to Tiktok, a sutra može biti neka nova mreža. Na nama kao roditeljima je da pripremimo i obučimo našu decu za svet interneta. Roditelji moraju da kontrolišu stranice koje posećuju njihova deca, ko su im idoli, šta je predmet njihovog interesovanja, s kim se njihova deca dopisuju, koga prate, kakve fotografije i video-snimke kače, kao i ko ih je zapratio. Naša deca su nezrela i nemaju mehanizme da se izbore s opasnostima, tako da smo mi roditelji prva linija odbrane. Danas postoje i aplikacije koje možete instalirati i ograničiti detetu vreme koje će provoditi na mrežama, kao i sadržaj koji će gledati.

Prema njenim rečima, odrasli su zaduženi za bezbednost dece.

- Na nama je da deci stvorimo bezbedno okruženje, kako kod kuće i u školi tako i na internetu - istakla je naša sagovornica.

S njom je saglasna i Irena Đokić iz Centra za bezbednost, istragu i odbranu DBA.

- Iako je Tiktok prvobitno nastao kao zabavna aplikacija, sada već sa sigurnošću možemo da kažemo da postoji mnogo opasnosti i izazova koji se pojavljuju na ovoj platformi. Stvari su izmakle kontroli, pa korisnici mogu dovesti kako sebe tako i okolinu u opasnost - istakla je naša sagovornica, a to što se na društvenim mrežama veliča delo dečaka ubice K. K. objašnjava time što naša deca pokušavaju da odglume šta rade neki drugi ljudi, da se poistovećuju s njima, da su spremni da idu mnogo daleko zbog lajkova, pregleda i pratilaca, a da uopšte nisu svesna posledica.

To što su neki nalazili opravdanje za K. K. jer bio maltretiran, prema njenim rečima, nije način da se vršnjačko nasilje ili bilo koji vid nasilja rešava.

- Poremećene moralne vrednosti dovele su nas do toga da ćete danas dobiti više lajkova i pratilaca ukoliko uradite nešto loše ili nemoralno. Pojedine društvene mreže i aplikacije blokiraju određeni sadržaj, a ima i onih koji ništa ne blokiraju, tako da praktično svu odgovornost snosimo mi kao korisnici ili roditelji ukoliko nam deca koriste društvene mreže - navela je Đokićeva.

Pitanja sa Tiktoka: Da li biste ubili svog oca i maju?

Kako je istakla Đokićeva, mnoge zemlje su zabranile Tiktok zbog bezbednosti i privatnosti aplikacije.

- To se uglavnom odnosilo na državne zvaničnike SAD, Velike Britanije, Kanade, Belgije. Mnogo je pritužbi bilo na izazove sa Tiktoka i pre ove tragedije, deca su nam se povređivala i neka su čak smrtno stradala. Među izazovima je bilo da deca noću leže na pešačkom prelazu i čekaju poslednji momenat da ustanu pre nego što im se približi auto, drugi izazovi sa smrtnim ishodom, a tu su bila i pitanja: Da li biste ubili svoga oca i majku? - navela je Đokićeva strašne primere.

Svaka zemlja će na osnovu svoje unutrašnje politike doneti odluku kako će regulisati upotrebu društvenih mreža. Mislim da je potpuno ukidanje u većini zemalja nemoguće, jer su vlasnici društvenih mreža privatna lica, postoji i finansijski interes. Ali moglo bi da se reguliše nekim zakonom šta je dozvoljen a šta nedozvoljen sadržaj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading