kiša
Foto: Alo/shutterstock

Prema njegovim proračunima posle 20. maja i do blizu kraja meseca uz temperature oko proseka, biće nestabilno uz grmljavinske pljuskove.

Oblačni sistem nad zapadnom, središnjom i severnom Srbijom

- U ponedeljak tokom većeg dela dana nestabilnosti će se sporo premeštati na istok i do posle podneva bi se nad prostorom nad zapadnom, središnjom i severnom Srbijom nalazio oblačni sistem koji daje kišu, grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode. Kako će verovatno biti reč o sporo-pokretnom sistemu iznad ovih predela biće uslova za pojavu obilne kiše gde bi se za relativno kratko vreme moglo akumulirati i preko 30 milimetara taloga. Košava će sa početkom padavina oslabiti i prestati. Dnevni maksimum između +15 na zapadu i +22 na istoku regiona – kaže Čubrilo.

Ciklon donosi vetar, ali toplije vreme

U toku noći ka utorku nad središnjom Italijom će doći do razvijanja jakog ciklona koji će u utorak doneti vetrovito i nad većim delom regiona toplije vreme. U košavskom području će na kratko jugoistočni vetar ponovo biti jak. U toku dana treba očekivati vrlo nestabilno vreme uz smenu sunčanih intervala i padavinskih zona, a posle podne i uveče biće dobnih uslova za vremenske nepogode. Maksimalne temperature će biti od +14 na krajnjem severozapadu do oko +25 na jugoistoku regiona.

Čubrilo kaže da će u sredu ciklon polako slabiti i preko središnjeg i južnog Jadrana odmicati dalje na istok te će posle podne uslediti promena smera vetra koji bi uz okretanje na severozapadni doneo i osveženje. Opet će biti vrlo nestabilno uz kišu i grmljavinske pljuskove.

Četvrtak bi istoku regiona doneo povremenu kišu i pljuskove, dok bi nad ostalim predelima uglavnom bilo suvo. Vetar će biti umeren, severozapadni, dok je moguće i prolazno zahlađenje uz maksimalne temperature od +8 do +16 stepeni Celzijusa.

Procena meteorologa je da će od narednog petka do pred sam kraj meseca naš deo Evrope biti u slabom polju visokog vazdušnog pritiska pri tlu, dok bi u višim slojevima atmosfere i dalje bila prisutna cirkulacija vlažnog i nestabilnog vazduha. Kao posledica toga do pred kraj meseca bi se uz umereno toplo vreme bez visokih temperatura zadržalo nestabilno uz povremene grmljavinske pljuskove.

Izlivanje manjih bujičnih tokova

- Narednih dana se lokalno, može očekivati vrlo velika količina kiše uz pojavu obilnih pljuskova, grada i olujnog vetra. U pojedinom planinskim predelima treba očekivati lokalno izlivanje manjih, bujičnih tokova, dok se na rekama regiona, a to su Sava, Drava, Sana, Una, Piva, Tara, Drina, zapadna, južna i velika Morava, Kolubara…očekuje bi se uz umereno toplo vreme bez visokih temperatura zadržalo nestabilno uz povremene grmljavinske pljuskove. Značajniji porast vodostaja ali se izlivanje za sada ne očekuje – zaključuje Čubrilo.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading