kiša
Foto: Alo/shutterstock

U subotu više sunčanih intervala ali i dalje nestabilno te se od sredine dana, a posebno posle podne može očekivati češča pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom dok su ponegde moguće i lokalne nepogode. Košava će na kratko oslabiti i duvaće uglavnom slab do umeren, južni vetar. Dnevni maksimum od +15 do +21 stpeni Celzijusa, piše meteorolog Marko Čubrilo u novoj prognozi vremena za Srbiju.

U nedelju će se ka Italiji premeštati centar novog ciklona kiji će se u subotu uveče formirati nad severom Afrike. Ta ciklon će do srede svoj centar preko Tirenskog mora premeštati ka Jadranu, a uslediće i njegovo jačanje.

- Kao posledica toga već u nedelju pre podne preko većeg dela regiona treba očekivati premeštanje toplog fronta ovog ciklona koji će doneti kišu i grmljavinske pljuskove,a košava će ponovo postasti jaka i olujna - stoji u prognozi.

Od ponedeljka do četvrtka promenljivo oblačno i vrlo nestabilno uz česte grmljavinske pljuskove, kišu,a biće slova i za vremenske nepogode uz obilnu količinu taloga, olujan vetar i pojavu tuče/grada. Do utorka će u košavskom području biti vrlo vetrovito, a zatim će košava prestati, a u četvrtak će vetar nad regionom okrenuti na umeren, severozapadni.

- ECMWF model i dalje od nedelje pa do narednog vikenda daje signal za dosta visoke akumulacije koje bi se nad većim delom regiona kretale oko 45mm taloga, na jugu i zapadu i više, dok bi najmanje kiše trebalo biti nad istokom i jugoistokom Srbije, verovatno do oko 25mm taloga. Ipak, količine će u velikoj meri zavisti od tačnog rasporeda i snage grmljavinskih pljuskova, a to je nešto što se unapred ne može predvideti - kaže meteorolog.

Prema kraju sledeće nedelje verovatno umereno toplo ali i dalje vrlo nestabilno.

Sumirano, narednih desetak dana maja prolazne u tipičnom vremenskom obrascu za ovaj mesec, koji po statistici i jeste najkišovitiji mesec i godini, zaključuje Čubrilo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading