Centar za socijalni rad na potezu: Mi predlažemo šta će biti sa ubicom
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

- Uloga organa starateljstva u ovakvim i sličnim situacijama je koordinirana saradnja sa ostalim institucijama (policija, tužilaštvo, resorna ministarstva, zdravstvene ustanove) u smislu primene mera adekvatnih uzrastu deteta i težini počinjenih krivičnih dela u cilju uspostavljanju odgovarajuće zaštite dece i sprečavanju teških i ozbiljnih posledica njihovog visoko problematičnog ponašanja – kažu iz Centra i dodaju:

- Ako je prema maloletniku pokrenut neki od sudskih postupaka, centar učestvuje u postupku tako što procenjuje samog maloletnika, njegovu porodicu, sredinu i druge uslove, daje stručni nalaz i mišljenje sa sa predlogom vaspitne mere i dostavlja ih sudu. Kasnije je u obavezi da realizuje i prati izrečene vaspitne mere, naloge i posebne obaveze koje su propisali tužilaštvo ili sud. To mogu da budu i pojačan nadzor, mera boravka u kazneno-popravnom zavodu i stvaranje uslova za prihvat maloletnika po isteku mera institucionalne zaštite.

Kada su u pitanju deca koja su pisala spiskove za odstrel po uzoru na K. K., ili pravila druge neprikladne postupke, kažu da je Centar može da deluje samo ukoliko procene da postoje propusti u vršenju roditeljske dužnosti, čija posledica, između ostalog može biti i maloletnička delinkvencija i nasilničko ponašanje. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Ivana

11.05.2023 07:09

Da ste delovali kad je trebalo i kako je trebalo mnogi zivoti bi danas bili spaseni...Mogo zena i dece...

Kizo

11.05.2023 07:37

A u centru za socijalni rad sve stručnjak do stručnjaka , pola sa srednjom školom a pola sa mega , giga , tera univerziteta u trendu bez dana na predavanju i izlaska pred pravu komisiju , ovog zaposlio tetak a ovog mamin dečko ...... a onu šurnjaja iz stranke ....užas !