MEKA, ŽUTA, MASNA I UKUSNA! Svetska slava užičke komplet-lepinje
Foto: Alo/Foto RINA

Većina žitelja ovog kraja za doručak jede upravo ovu nadaleko čuvenu zapečenu lepinju sa domaćim masnim dodacima. Komplet-lepinja jede se prstima, obično prvo poklopac koji se može umakati u sredinu sa pretopom, koliko i kako ko voli. Prazan papir i mastan brk govore da je ovo vanvremenski specijalitet i nešto po čemu se Užice i Užičani prepoznaju.

- Najvažnije je da bude žuta i mekana. Gotova, sočna i mirisna komplet-lepinja obavezno se služi uz domaći jogurt ili kiselo mleko - naglašava iskusna domaćica Rada Jovičić, koja ni sama ne može da izbroji koliko je do sad ovih kalorijskih bombi napravila.

MEKA, ŽUTA, MASNA I UKUSNA! Svetska slava užičke komplet-lepinje

Foto RINA

 

- Ostali smo verni recepturi naših predaka. U lepinju stavljamo jaje, domaći kajmak i sve to umućkamo i stavimo u specijalnu furunu da se zapeče. Po želji mušterija dodajemo pretop, takozvanu moču. Koriste se naši domaći proizvodi, jer ništa nije ukusnije od toga. Za komplet-lepinju, pored ovih domaćih uvek imamo i zainteresovane goste sa strane, jer kako doći u Užice, a da je ne probate - rekla je za RINA Rada.

Ovaj lokalni specijalitet pre dve godine mogao je i da završi u Ginisovoj knjizi rekorda, jer su domišljati pekari odlučili da naprave lepinju prečnika preko jedan metar, tešku 15 kilograma u koju je otišlo preko stotinu jaja. Ni to Užičanima nije bilo mnogo, jer je čak i tolika tada „pukla“ za nepunih sat vremena.

A ko zna da li bismo mi danas jeli komplet lepinju da nakon Drugog svetskog rata, kad je bio zabranjen rad privatnim pekarama, sestra poznatog Užičanina Krcuna Terzića nije lično zvala Beograd i pitala kako će da ispeče jagnje za Božić. Tadašnja vlast joj je učinila i ostavila pekaru „Šuljaga“ u životu i tako je ovaj specijalitet opstao...

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading